Verdachte schietpartij New Yorkse metro opgepakt
Een fotocollage van Frank James die door de autoriteiten is vrijgegeven.  Foto:  afp

De man die ervan wordt verdacht dinsdagochtend (lokale tijd) tien mensen te hebben neergeschoten, is opgepakt. Bij de schietpartij raakten zeker 23 personen gewond.

Eric Adams, burgemeester van New York City, bevestigde de arrestatie op een persconferentie. Hij bedankte ‘alledaagse New Yorkers’ die de politie gebeld hebben met tips, zodat de verdachte, de 62-jarige Frank James, opgepakt kon worden. ‘We got him’, sprak Adams.

James is volgens de nieuwszender NBC New York in de wijk East Village in Manhattan opgepakt. Hij liet zich naar verluidt gewillig meenemen. De politie kwam hem op het spoor nadat op sociale media foto’s van de man opdoken. ‘Frank Robert James had geen plek om naartoe te gaan en geen plek om zich te verstoppen en zit nu in politiehechtenis’, twitterde Keechant Sewell, hoofd van de New Yorkse politie.

De man wordt beschuldigd van terrorisme, meldt persagentschap Bloomberg. Eerder zei de politie dat de schietpartij geen terroristisch motief had.

Dinsdagochtend om half negen (lokale tijd) – in volle ochtendspits – bracht James een rookbom tot ontploffing in een metro­voertuig op weg naar de wijk Sunset Park, in Brooklyn. Vervolgens opende hij het vuur. Hij schoot tien mensen neer, dertien anderen raakten gewond.

James zou de afgelopen weken haatdragende filmpjes online hebben gezet met scheldtirades tegen onder andere de New Yorkse burgemeester Eric Adams en de oorlog in Oekraïne. De verdachte heeft een strafblad: de lokale politie heeft na zijn arrestatie bekendgemaakt dat hij tussen 1992 en 1998 negen keer eerder werd gearresteerd in de staat New York en drie keer in de staat New Jersey.

Voor de tip die tot arrestatie van James zou leiden, was een beloning van 50.000 dollar (ruim 46.000 euro) uitgeloofd. Er werd niet alleen door de lokale politie naar James gezocht, ook de FBI was betrokken bij de klopjacht op de man. Een 21-jarige bewaker zegt dat hij James woensdagmiddag voorbij zag lopen op een bewakingscamera en de politie heeft ingeschakeld, die hem vervolgens kon inrekenen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig