Helft meetplaatsen in Vlaanderen kampt met (zeer) lage grondwaterstand
  Foto: Jeffrey Gaens

Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de helft van de meetplaatsen in Vlaanderen kampt met zeer lage grondwaterstanden. Het agentschap verwacht dat de toestand binnenkort zal normaliseren.

De maand maart was uiterst droog, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij. Zo noteerde het KMI in Ukkel amper 2,2 mm neerslag. Dat is vier procent van de normale hoeveelheid, waardoor de waarde de laagste waarneming is voor maart sinds 1991. Hoewel er in West-Vlaanderen meer neerslag was dan in de rest van Vlaanderen, bleef ook daar de hoeveelheid neerslag beperkt.

Door de droogte daalde de grondwaterstand op de meeste meetplaatsen de voorbije maand, blijkt uit nieuwe cijfers die het agentschap vrijgaf. Op de helft van de meetplaatsen was er op 9 april sprake van een lage (34 procent) tot zeer lage (17 procent) grondwaterstand. Daarnaast toonde 40 procent een normale grondwaterstand en 9 procent een hoge tot zeer hoge waterstand. Die resultaten liggen grofweg in dezelfde lijn als in het droge voorjaar van 2020.

Fragiel

‘Dit toont nog maar eens aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen erg fragiel zijn en we alles op alles moeten blijven zetten om de Blue Deal verder uit te voeren op het terrein’, reageerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ‘Na een jaar Blue Deal werken we op 110 plaatsen in Vlaanderen aan meer klimaatrobuuste watersystemen, zodat die meer water kunnen opnemen en vasthouden.’