Benelux onderzoekt grensoverschrijdend stadionverbod in het voetbal
  Foto: Goyvaerts/Gmax Agency

Een werkgroep van de Benelux Unie onderzoekt hoe een grensoverschrijdend stadionverbod in het voetbal praktisch en juridisch kan worden toegepast.

De burgemeesters van Antwerpen en Lier hebben recent hun bezorgdheid geuit over Nederlandse supporters die in ons land voetbalwedstrijden bijwonen, terwijl hen in Nederland de toegang tot het voetbalstadion is ontzegd. Zij riepen de regering op actie te ondernemen.

Alain de Muyser, de secretaris-generaal van de Benelux Unie (samenwerkingsverband van België, Nederland en Luxemburg en opvolger van de Benelux), heeft de twee burgemeesters laten weten dat dit probleem op de agenda staat van het overleg tussen de drie landen.

Communicatieplatform

Een specifiek opgerichte werkgroep, met vertegenwoordigers van de politionele overheden, de ministeries van Binnenlandse Zaken in België en van Justitie en Veiligheid in Nederland, onderzoekt hoe grensoverschrijdende stadionverboden vanuit praktisch en juridisch oogpunt kunnen worden toegepast. ‘Hun aanbevelingen worden tegen eind dit jaar verwacht’, licht communicatieadviseur Nick Van Haver toe.

Zij denken ook aan de oprichting van een communicatieplatform om de uitwisseling van informatie tussen alle bij het voetbal betrokken partners te optimaliseren. Specifieke prioritaire onderwerpen zoals het gebruik van vuurwerk in en rond voetbalstadions staan ook op de agenda van hun overleg, luidt het. De aanbevelingen worden dan overgemaakt aan de respectieve regeringen.