Jongen met beperking uit de cel
  Foto:  Bart Dewaele

Opnieuw bracht een kwetsbare jongere een tijdje in de cel door. De jeugdrechter wou de jongen in een gesloten instelling plaatsen, maar er waren gisteren geen plaatsen beschikbaar. Het Agentschap Opgroeien had weliswaar verschillende plaatsen in de crisisopvang aangeboden. Rond middernacht werd hij daar alsnog geplaatst.

Jeugdrechter Christian Denoyelle kwam gisteren met een nood­oproep op Twitter. Een van de jongeren die langs zijn rechtbank passeerden, zat sinds gisteren in de cel omdat er voor hem nergens geschikte opvang beschikbaar was. De jongen worstelt met ADHD, autisme en oppositioneel opstandig ­gedrag. De 16-jarige functioneert volgens de rechter als een kleuter.

De jongen is niet veroordeeld voor mis­drijven. Maar omdat hij moeilijk functioneert en door zijn slechte thuissituatie had de rechter besloten dat hij opgevangen moest worden in een gemeenschaps­instelling.

Intern reglement

Het Agentschap Opgroeien, dat de jongen aan een plaats moet helpen, zou volgens persrechter Luk Versteylen geweigerd hebben hem een plek in een instelling aan te bieden. ‘Dat was niet door plaatsgebrek, wel vanwege hun interne reglement’, zegt Versteylen. De gemeenschapsinstellingen werken met een maximaal aantal plaatsen per regio. Er waren geen plaatsen vrij voor mensen uit de ­regio Antwerpen. De beschikbare bufferplaatsen kunnen alleen worden toegewezen aan jongeren die veroordeeld zijn voor een misdrijf. ‘We kunnen hem toch niet “criminaliseren” om hem toch naar een ­instelling te kunnen sturen’, tweette Denoyelle daarover.

Algemeen directeur van het Agentschap Opgroeien Bruno Vanobbergen weerlegt dat deels. Volgens hem is er inderdaad geen plaats aangeboden in een gemeenschapsinstelling, maar heeft het Agentschap Opgroeien wel verschillende plaatsen in de tijdelijke opvang binnen de crisishulp voorgesteld. De jeugdrechter heeft dat geweigerd, stelde Vanobbergen vanmorgen in De ochtend op Radio 1. Vannacht om middernacht werd de jongen alsnog uit de cel overgeplaatst naar zo een tijdelijke opvangplek.

Onderscheid

Alles heeft te maken met het ­onderscheid dat het nieuwe jeugddelinquentenrecht maakt tussen jongeren die een jeugddelict hebben gepleegd en jongeren uit een verontrustende opvoedingssituatie. Daarbij is het de bedoeling dat slachtoffers niet worden opgevangen op dezelfde plaatsen als jeugddelinquenten. De eersten kunnen in het veilig verblijf terecht, de plegers van jeugddelicten moeten naar de jeugdinstellingen. De nieuwe regel moet tegen september 2022 worden uitgevoerd.

‘Een mooi idee, maar in de praktijk is dat onderscheid niet zo makkelijk te maken’, zegt Versteylen. Volgens de persrechter is het veilig verblijf niet voorzien voor complexe profielen zoals de jongen in kwestie en zijn die onvoldoende in staat om daar de nodige structuur aan te bieden. ‘Een gesloten instelling is in zo’n geval de enige optie, zoals ook in de beslissing van de rechter staat te lezen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig