Transmigrant die 250.000 euro won met kraslot meldt zich toch
  Foto:  BDW

De transmigrant die anderhalve week geleden 250.000 euro won is opgedoken. De winnaar was lange tijd spoorloos, maar de uitbetaling wordt een uitdaging.

De man had anderhalve week geleden het groot lot gewonnen. Hij bood zich met zijn kraslotje aan bij de Spar waar hij het gekocht had, in Zeebrugge. Omdat het om een bedrag van 250.000 euro ging, is het de regel dat hij zich met zijn lot en een winkelbewijs moest aanmelden bij de Nationale Loterij, die de winst zou uitbetalen.

Maar dat gebeurde niet. De man meldde zich niet en verdween uit het straatbeeld. Over zijn identiteit was weinig bekend. De man had immers geen Belgische verblijfsvergunning, en had hier ook geen asiel aangevraagd. Hij leefde binnen een gemeenschap van transmigranten in Zeebrugge die proberen de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Het enige waarop de Nationale Loterij zich kon baseren voor de identificatie van de winnaar waren camerabeelden uit de winkel waar het winnende lot werd gekocht en een foto van de man die de lokale pastoor, Fernand Maréchal, had genomen.

In een kluis

Vrijdag boden zich bij de Nationale Loterij drie mannen aan met het bewuste lot. Geen van hen kwam overeen met de beelden van de winnaar. De drie werden opgepakt en het lot ligt sindsdien in bewaring in een kluis van de Brugse politie. De vrees was dat de drie de kraslotwinnaar iets hadden aangedaan om zijn winst te innen.

Maar de transmigrant dook gisteren, samen met een advocaat, op aan het politiecommissariaat. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen. Hij kon geïdentificeerd worden als de echte winnaar van het kraslot. Hij werd in het bijzijn van zijn advocaat verhoord. Het winnende lot liet hij achter op het commissariaat voor veilige bewaring.

Geen bankrekening

Het bedrag heeft hij nog niet kunnen innen. De Nationale Loterij kan zulke grote bedragen enkel uitbetalen door een storting op een bankrekening. Maar de man heeft geen rekening omdat hij geen verblijfsvergunning in België heeft. Hij kan dus ook geen bankrekening openen. Er wordt nu bekeken op welke manier men hem het geld kan overmaken. De Nationale Loterij had eerder al laten weten dat de man sowieso recht heeft op het geld: ‘Illegaal of niet, wij zullen hem uitbetalen’, klonk het.

De loterij gaf ook aan dat het geld eventueel op een buitenlandse rekening kan worden gestort met toestemming van de winnaar.

De drie mannen die even opgepakt zijn omdat ze in bezit van het lot waren, zijn inmiddels vrijgelaten. Het is niet duidelijk of ze het lot echt gestolen hadden of ze met de transmigrant samenwerkten om het geld te innen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig