Oxfam: ‘Meer dan 260 miljoen mensen dreigen in extreme armoede te belanden’
In Oost-Afrika dreigt een massale voedselcrisis.  Foto: afp

Volgens Oxfam dreigen wereldwijd 263 miljoen mensen dit jaar in extreme armoede te belanden, bovenop de 600 miljoen mensen die al extreem arm zijn. Dat is het gevolg van de coronapandemie, de toenemende ongelijkheid en de stijgende voedselprijzen.

De cijfers komen uit een nieuw rapport van Oxfam, dat vandaag wordt gepubliceerd in de aanloop naar de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Daaruit blijkt dat aan het einde van het jaar 860 miljoen mensen in extreme armoede zullen leven: zij moeten het doen met minder dan 1,90 dollar per dag. Het aantal ondervoede mensen volgt die evolutie. Dat zouden er eind dit jaar 827 miljoen zijn.

De coronapandemie en de toenemende ongelijkheid zouden het aantal extreme armen sowieso al doen toenemen met bijna 200 miljoen, waardoor de trend na meer dan twee decennia zou worden omgebogen, stelt Oxfam. Maar nu de voedselprijzen aan het stijgen zijn, kunnen er daar nog eens 65 miljoen bij komen. In totaal zouden er dus 263 miljoen mensen bij komen, het equivalent van de bevolkingen van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Spanje samen. In Oost-Afrika, de Sahel, Jemen, de Palestijnse gebieden en Syrië dreigt daarenboven een massale voedselcrisis, zegt de ngo.

Op de rand van het faillissement

Het Oxfam-rapport wijst er bovendien op dat veel regeringen op de rand van het faillissement staan en daarom drastisch moeten snoeien in de overheidsuitgaven om schuldeisers terug te betalen en voedsel en brandstof te importeren. De ngo roept de G20-landen, de Wereldbank en het IMF op om de schulden van die landen kwijt te schelden en de hulp aan de kwetsbaarste landen te verhogen.

Daarnaast vraagt de hulporganisatie onder meer een belasting op overwinsten, een tijdelijke miljonairsbelasting en permanente vermogensbelastingen. Een jaarlijkse belasting van 2 procent op de inkomens van miljonairs en 5 procent op de inkomens van miljardairs zou 2.520 miljard dollar per jaar opleveren, berekende Oxfam, genoeg om 2,3 miljard mensen uit de armoede te halen.

‘Als er niet onmiddellijk drastische maatregelen worden genomen, kunnen we te maken krijgen met een van de grootste golven van extreme armoede’, waarschuwt Gabriela Bucher, uitvoerend directeur van Oxfam International. ‘Dit afschrikwekkende vooruitzicht is des te schandaliger omdat biljoenen dollars zijn opgepot door een handvol machtige mannen die niet van plan zijn deze catastrofe af te wenden.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig