camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 12 april 2022 om 17.00 uur

1 Volgens Oekraïne bereidt Russisch leger
offensief voor in het oosten

Volgens Kiev plannen Russische legereenheden elk moment een offensief op de oostelijke Oekraïense provincie Donetsk, waarvan een deel al voor de oorlog in handen was van pro-Russische separatisten. Volgens de Oekraïense generale staf zijn ook een nieuw offensief op de zwaar belegerde havenstad Marieopol en een inval in het stadje Popasna in de oostelijke regio Loegansk op handen.

Volgens Kiev willen de Russen daarna vanuit Marioepol en Popasna de opmars inzetten richting Koerachove, een stad in Donetsk met onder meer een grote warmtekrachtcentrale. Momenteel verzamelen de Russische troepen zich volgens het Oekraïense leger rond Belgorod en Voronezj in Rusland, niet ver van de grens met Oekraïne.

Volg het meest recente nieuws over de oorlog in Oekraïne in de blog.

2 Poetin heeft alle vertrouwen in succes van ‘bijzondere operatie’ in Oekraïne

Poetin bezocht de kosmodroon Vostotsnjy. epa-efe

De Russische president Vladimir Poetin heeft er nog altijd alle vertrouwen in dat de doelstellingen van de ‘bijzondere operatie’ in Oekraïne behaald zullen worden. ‘Daarover is geen twijfel mogelijk’, verklaarde hij tijdens een rondleiding in de kosmodroom Vostotsjny, een ruimtevaartbasis in het oosten van Rusland.

Poetin maakte ook duidelijk dat hij nog altijd achter de beslissing blijft staan om Oekraïne binnen te vallen. De operatie diende om de Russische veiligheid te garanderen, beweert hij. ‘We hadden geen andere keuze.’

Een conflict met de ‘anti-Russische strijdkrachten in Oekraïne’ was slechts een kwestie van tijd, verduidelijkte Poetin nog.

3 VN: meer dan 4,6 miljoen mensen zijn
Oekraïne ontvlucht

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne zijn al meer dan 4,6 miljoen mensen het land ontvlucht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). In totaal werden exact 4.615.830 vluchtelingen geteld. Dat zijn er 68.095 meer dan maandag.

De meest recente vluchtelingen ‘bevinden zich in een kwetsbaardere positie en hebben minder middelen’, zegt UNHCR-woordvoerder Matt Saltmarsh. Ze zijn ook minder goed voorbereid dan de vluchtelingen die al tijdens de eerste dagen na de invasie Oekraïne waren ontvlucht. Zo weten ze vaak niet waar ze terechtkunnen.

Zowat negen op de tien vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. De Oekraïense overheid laat namelijk niet toe dat weerbare mannen het land verlaten.

4 Al 119 bevestigde salmonellabesmettingen gelinkt aan Ferrero-fabriek Aarlen

In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn tot en met 8 april al 119 salmonellabesmettingen gelinkt aan de uitbraak bij de Ferrero-fabriek in Aarlen. Dat melden de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vorige week was nog sprake van 105 bevestigde salmonellabesmettingen.

De uitbraak gelinkt aan chocoladeproducten van Ferrero die geproduceerd zijn in de fabriek in Aarlen, verspreidt zich snel door Europa, aldus de gezondheidsautoriteiten. Het eerste geval werd op 7 januari gedetecteerd in het Verenigd Koninkrijk, sinds 17 februari werden in verschillende landen besmettingen gedetecteerd.

In het totaal zijn 150 salmonellabesmettingen vermoedelijk gelinkt aan de uitbraak, waarvan er 119 al bevestigd konden worden. Exact 31 andere besmettingen, waaronder 26 in ons land, hebben vermoedelijk ook een link met de fabriek en worden nog verder onderzocht.

5 Dertien gewonden bij schietincident in metro van New York

Bij een schietincident in de New Yorkse metro zijn tijdens de ochtendspits meerdere mensen neergeschoten. Dat melden Amerikaanse media. Er werden ook niet-ontplofte explosieve apparaten aangetroffen.

Volgens de New Yorkse brandweer zijn dertien mensen gewond geraakt, maar het is niet duidelijk of ze allemaal werden neergeschoten. De gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Een woordvoerder van de brandweer zegt dat er ook verschillende niet-ontplofte apparaten werden aangetroffen in het metrostation 36th Street in het stadsdeel Brooklyn. De New Yorkse politie beklemtoont via Twitter wel dat er momenteel geen actieve springtuigen aanwezig zijn.

De hulp- en veiligheidsdiensten hadden even voor 08.30 uur (lokale tijd) de melding gekregen over rook in het station en iemand die was neergeschoten. Volgens de eerste berichten zou een man een explosief apparaat in het station hebben geworpen en vervolgens het vuur hebben geopend, zo zeggen politiebronnen aan NBC News. Meerdere mensen zouden ontsnapt zijn door nog net in een trein te springen.

Volg de laatste ontwikkelingen hier.

6 Gemiddeld minder dan 9.000 coronabesmettingen per dag

Het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus is in ons land onder de 9.000 gedoken. In de week tot 11 april waren er dagelijks gemiddeld 8.978 besmettingen, blijkt uit de jongste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is een daling met 14 procent. Ook de week voordien was er al een daling, de eerste in vijf weken.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt wel opnieuw, tot gemiddeld 220 patiënten per dag. De week voordien was er nog een lichte daling. Op dit moment liggen er 3.176 patiënten met covid-19 in een Belgisch ziekenhuis. Op intensieve zorg was er een toename tot 194 patiënten.

Dagelijks overlijden nog 24 mensen aan covid-19.

Meer nieuws over corona leest u hier.

7 Opnieuw meer dan 9.000 sociale fraudeurs verklikt

Net als in 2020 zijn er in 2021 opnieuw meer dan 9.000 meldingen binnengelopen bij het Meldpunt voor een Eerlijke Concurrentie. Mensen en bedrijven kunnen bij het meldpunt sociale fraudeurs verklikken.

Met 9.125 meldingen blijft 2021 net onder recordjaar 2020, toen er 9.330 meldingen waren. Meer dan de helft van de meldingen (4.669) had betrekking op zwart- en sluikwerk. Daarnaast liepen er ook 1.890 meldingen binnen over inbreuken op de coronamaatregelen. Ook domiciliefraude (1.181 meldingen) kwam regelmatig voor.

8 Boris Johnson krijgt boete voor lockdownfeestjes in ambtswoning

Boris Johnson krijgt een coronaboete.  getty images

De Londense politie beboet de Britse premier Boris Johnson voor zijn aanwezigheid op feestjes in zijn ambtswoning op het moment dat in het Verenigd Koninkrijk strenge lockdownmaatregelen van kracht waren. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Ook Rishi Sunak, de Britse minister van Financiën, krijgt een boete.

De Metropolitan Police onderzoekt in totaal twaalf bijeenkomsten in Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, en Whitehall, de zetel van de Britse regering. In totaal zijn daarvoor al meer dan 50 boetes uitgedeeld.

‘Boris Johnson was ook op afscheidsfeestje’

9 Busongeval E19: chauffeur aangehouden door onderzoeksrechter

Bij het busongeval kwamen twee mensen om. belga

De 35-jarige Franse bestuurder van de bus die zondag crashte op de E19 richting Nederland in Schoten, is aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat zegt het Antwerpse parket. Het parket had om de aanhouding van de man gevraagd nadat hij een positieve speekseltest had afgelegd. De verdachte was in Frankrijk al gekend voor drugsgerelateerde feiten.

Bij het ongeval kwamen twee passagiers van de toeristenbus om het leven, vijf anderen raakten levensgevaarlijk gewond. De bus week af van zijn rijvak en knalde tegen een vangrail, waarna hij kantelde. Er waren geen andere voertuigen betrokken. Het onderzoek naar de precieze oorzaak van het ongeval is nog volop aan de gang.

10 Kim Clijsters zet punt achter comeback

Kim Clijsters zet een punt achter haar tenniscomeback. Dat heeft de 38-jarige Limburgse via de sociale media bekendgemaakt. Clijsters kondigde in september 2019 een nieuwe comeback aan, maar die kwam - door enkele blessures en de coronapandemie - nooit echt van de grond.

‘Ik wil met jullie delen dat ik heb besloten niet langer officiële toernooien te spelen’, schrijft ze op Instagram. ‘Ik kan niet wachten om te zien welke nieuwe avonturen mijn pad zullen kruisen. Dank aan iedereen die me de afgelopen twee jaar heeft gesteund.’

Kim Clijsters denkt nog niet aan opgeven

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen