gasconsumptie
België steunt klimaatoproep dan toch niet
De N-VA ligt dwars bij de ondertekening van een Europese oproep om minder gas te consumeren.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kon zich niet vinden in de eis om het Europese ETS-systeem uit te breiden. belga
Meer dan tien EU-landen roepen op in een brief om tegen 2030 onze gasconsumptie met minstens 30 procent af te bouwen. Ook willen de initiatiefnemers de Europese onderhandelaars onder druk zetten om tegen dat jaar onze gezamenlijke CO2-uitstoot met minstens 55 procent te verlagen. De brief onderstreept dat alleen op die manier de import van Russisch gas zo snel mogelijk volledig kan worden stopgezet. ‘De onderhandelingen moeten daarom sneller gaan en de ambities worden vergroot.’ De brief is een initiatief in de marge van het ‘Fit for 55’-pakket, de reeks voorstellen van de Europese Commissie om haar klimaatstreefdoelen nog te verscherpen.
Hoewel ons land de procedure opstartte om de brief van onder meer Spanje, Nederland en Denemarken te onderschrijven, ondertekent België de tekst toch niet. Open VLD en Groen steunden het internationale initiatief, maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kon zich niet vinden in de eis om het Europese ETS-systeem (emissiehandelssysteem) uit te breiden en zo sneller klimaatneutraal te worden. Dat zou volgens haar resulteren in een stijging van de energiefactuur met minstens 460 euro per jaar voor ‘een gemiddeld Vlaams gezin’.
Paradigmashift
Sinds de Russische inval in Oekraïne ondergaat de energiemarkt een paradigmashift. Daar moet Europa op kapitaliseren en de groene transitie doorzetten vinden de ondertekenaars van de brief: ‘Nu is het zaak om moedig te zijn en vastberaden door te gaan’, luidt het.
Behalve door Spanje, Nederland en Denemarken, werd hij ook ondertekend door Oostenrijk, Duitsland, Finland, Ierland, Luxemburg, Zweden, Letland en Slovenië. ‘Elk oponthoud of aarzeling zal onze afhankelijkheid alleen verlengen’, stellen de landen.