Nederlander Nageeye wint marathon Rotterdam, Abdi net naast podium
Abdi Nageeye won de marathon van Rotterdam en brak het Nederlandse record.  Foto:  ANP

Bashir Abdi kon niet opnieuw winnen in de marathon van Rotterdam. Hij kwam als vierde binnen, maar zag wel hoe zijn boezemvriend Abdi Nageeye het Nederlandse record aan diggelen liep. Bij de vrouwen won de Ethiopische Haven Hailu in 2u22’01”, de eerste Belgische was Astrid Verhoeven, die haar persoonlijk record verpulverde en als negende binnenkwam.

Een half jaar geleden kon Abdi het Europees record op de marathon in Rotterdam nog verbeteren (2u03’36’’), maar voor deze wedstrijd wist hij al dat een zege moeilijk zou worden. Hij moest een comeback maken na enkele serieuze blessures, in december een kuitscheur, en een maand later een scheur in de adductor. Hij kon vijf weken niet lopen, maar stond wel gezond aan de start. ‘Ik zal proberen mijn titel te verdedigen en mee te gaan met de besten. Maar ik weet niet of we net als in Tokio samen naar de finish zullen lopen’, zei Abdi in een dubbelinterview met Adbi Nageeye met onze krant naar aanloop van de marathon.

Lees ook: Abdi Nageeye, de atleet die Bashir Abdi aan brons hielp

Wie duidelijk wel de beste was, was Abdi Nageeye, de man die zich ook in ons land populair maakte toen hij Bashir Abdi meehielp de bronzen medaille te behalen op de Olympische Spelen in Tokio. Vandaag was Nageeye de snelste. Na 33 km scheurde de kopgroep in tweeën. Abdi en Nageeye dreigen allebei achter te blijven, maar Abdi besloot de kloof te overbruggen, en Nageeye volgde het voorbeeld. ‘Ik was dit verschuldigd aan hem na de olympische medaille, vandaag was het zijn beurt’, zei Abdi over die hulp. ‘Op training was hij veel sterker dan ik, dus ik kwam naar hier om hem naar dat Nederlands record te begeleiden. De vriendschap tilt ons naar een hoger niveau’, besloot Abdi.

Nederlander Nageeye wint marathon Rotterdam, Abdi net naast podium
Bashir Abdi aan de start van de marathon.  Foto:  ANP

Drie kilometer voor het einde maakte Abdi een gebaar naar Nageeye dat hij het tempo niet meer aankon. Hij bleef nog even aanklampen, maar moest toch lossen. ‘Ik ben altijd rustig en ontspannen kunnen blijven, alleen op de versnelling twee kilometer van het einde had ik geen antwoord’, analyseerde Abdi zijn wedstrijd. ‘Ik loop hier mijn derde tijd ooit terwijl ik maar op 70 procent zit, dus ik ben heel tevreden, vooral omdat mijn voorbereiding niet goed was. Lopen is heel makkelijk: je krijgt terug wat je erin steekt, en in dit geval heb ik niet alle trainingen kunnen doen die ik had willen doen.’

Nageeye had wel een topdag en besloot de race af te sluiten met een eindsprint tegen de Ethiopiër Leulu Gebrselassie. Nageeye kon het afmaken voor thuispubliek, met 2u4’55’’ verbrak hij zijn eigen Nederlandse record, van 2u6’17’’. Abdi kwam als vierde binnen (2u05’23”) en vloog Nageeye in de armen.

De tweede plaats was voor de Ethiopiër Leulu Gebrselassie in 2u04’56’’, de Keniaan Rueben Kipyego was derde in 2u05’12’’.

‘Zes weken geleden had ik maar één wens: gezond worden en weer kunnen trainen’, zei Abdi over de blessures. ‘Het is een hele donkere periode geweest met enorm veel twijfels. Kom ik nog terug op niveau? Ga ik wel op tijd klaar zijn voor het belangrijke seizoen 2022? Er waren momenten dat ik dacht dat ik nooit meer mijn niveau ging halen. Als je mijn voorbereiding in rekening brengt, vind ik deze prestatie even straf als mijn Europees record. De buitenwereld ziet je alleen wedstrijden lopen, maar ziet je niet op de moeilijke momenten.’

Verhoeven verpulvert persoonlijk record

Astrid Verhoeven werd zondag negende bij de vrouwen tijdens de marathon van Rotterdam. Ze verpulverde haar persoonlijk record tot 2u31’39’’ en dook zo onder de limiet voor het EK atletiek in München in augustus.

Het persoonlijk record van de 27-jarige Verhoeven stond sinds de marathon van Amsterdam van vorig jaar op 2u34’30’’. Daar dook ze zondag dus ruim onder. Voor het EK in München komende zomer had ze 2u32’00’’ nodig. Voor het WK in Eugene in juli schoot ze tekort. Daarvoor is 2u29’30’’ nodig.

De winst bij de vrouwen ging zondag naar de Ethiopische Haven Hailu in 2u22’01’’. De Nederlandse Nienke Brinkman was tweede in een nationaal record van 2u22’51’’. De Kazachse Zhanna Turi Mamazhanova was derde in 2u26’54’’.