Oprichtersfamilie verzet zich tegen fusieplan Euronav
  Foto:  belga

De plannen van Euronav om samen te gaan met zijn Noorse sectorgenoot Frontline vallen niet in goede aarde bij de grootste aandeelhouder van de Belgische olietankerrederij. De oprichtersfamilie Saverys verkiest een strategie van vergroening, zegt ze in een persbericht.

De fusie zou van Euronav en Frontline een wereldwijde leider in de olietankerindustrie maken, klonk het gisteren. Euronav-ceo Hugo De Stoop zou ceo worden van het fusiebedrijf.

De grootste aandeelhouder van Frontline, scheepvaartsmagnaat John Frederiksen, had al een belang opgebouwd in Euronav. Maar de grootste aandeelhouder is de Belgische rederij CMB, die in handen is van de Antwerpse redersfamilie Savereys.

En de oprichtersfamilie verzet zich dus tegen de plannen. ‘CMB stelt de huidige strategie van Euronav in vraag, die zich enkel toespitst op het transport van ruwe olie in een wereld die nood heeft aan een snelle vermindering van broeikasgassen’, luidt het in een persbericht.

CMB wil de aandeelhouders overtuigen van een koerswijziging. ‘De strategie die CMB voorstelt is om de vloot van Euronav geleidelijk aan te diversifiëren, weg van het transport van ruwe olie en te focussen op vergroening en het koolstofvrij maken van de scheepvaart en zware industrie. De exclusieve focus op fossiele brandstoffen en de geopolitieke risico’s daaraan verbonden kunnen de toekomst van de onderneming zelfs in gevaar brengen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig