Proces Khashoggi verhuist naar Saudi-Arabië
Jamal Khashoggi.  Foto: ap

De Turkse rechtbank heeft het proces over de moord op journalist Jamal Khashoggi stopgezet en doorgeschoven naar Saudi-Arabië. Mensenrechtenorganisaties reageren teleurgesteld. ‘Het is duidelijk dat gerechtheid daar niet kan geschieden.’

De beslissing dat de 26 verdachten in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, zouden worden berecht, komt niet als een verrassing. De aanklager stelde dat vorige week voor omdat anders alle beschuldigden bij verstek werden veroordeeld. De minister van Justitie stemde later met dat verzoek in.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet te spreken over de overdracht. Het maakt volgens hen het pad vrij naar straffeloosheid en onrechtvaardigheid. ‘Zo stuurt Turkije wetens en willens het dossier in de handen van diegenen die verantwoordelijk zijn voor de moord. Het is duidelijk dat gerechtigheid niet kan geschieden in een Saudische rechtbank’, reageerden ze. Human Rights Watch spreekt op Twitter over een zet die ‘alle mogelijkheden voor gerechtigheid voor hem’ van de baan veegt. Het versterkt volgens hen het geloof van de Saudische autoriteiten dat ze kunnen wegkomen met moord.

Khashoggi werd in 2018 vermoord op de Saudische ambassade in Istanbul. De moord op de kritische journalist leidde wereldwijd tot verontwaardiging. Het zette ook druk op kroonprins Mohammed bin Salman. Die zou volgens Amerikaanse inlichtingendiensten de goedkeuring en opdracht gegeven hebben voor de moord.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in