Actrice Reinhilde Decleir (73) overleden
  Foto:  Alex Vanhee

De Vlaamse actrice Reinhilde Decleir is overleden. ‘Ze ging op 6 april 2022 volgens eigen wens heen, na een lange strijd tegen kanker’, zo meldt haar familie aan Belga.

Reinhilde Decleir, geboren in 1948, volgde een opleiding aan Studio Herman Teirlinck. Als actrice vertolkte ze verschillende rollen in televisiereeksen, theaterstukken en films. In Van vlees en bloed (2009) speelde ze een hoofdrol als Maria ‘moemoe’ Vangenechten, de oermoeder van de slagerij uit de serie. Ook in de reeks De ronde (2011) had ze een opgemerkte rol, samen met de een jaar later overleden acteur Paul Wuyts, met wie ze een kind had. De afgelopen tijd was ze op televisie te zien in de series Grond, Into the night, De infiltrant, Beau séjour en Chaussée d’amour. Ook in de komische reeks Loslopend wild speelde ze meerdere jaargangen.

Het hart van Reinhilde Decleir klopte vooral voor het theater. Ze speelde onder meer in voorstellingen van Blauwe Maandag Compagnie, Toneelhuis en Theater Antigone. Maar Decleir is vooral bekend als oprichter van het sociaal-artistieke gezelschap Tutti Fratelli in Antwerpen, waarmee ze voorstellingen maakte met wie minder kansen kreeg in het leven, zoals mensen in armoede, met psychische problemen of met een beperking.

Prijzen

‘Reinhilde helpt mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij, zich te laten horen en zich uit te drukken via het toneel’, zo klonk het in haar lofrede toen ze in 2016 de Arkprijs van het Vrije Woord won.

Sinds kort mocht ze zich ook Commandeur van de Kroonorde noemen, een prijs die werd uitgereikt door het koningshuis voor haar jarenlange verdienste. Eerder won ze ook de Louis Paul Boonprijs in 2011 en ontving ze een ereteken van de Vlaamse Gemeenschap in 2015.

Reinhilde Decleir was de jongste van vijf kinderen en laat haar zoon Fonne Wuyts, zus Gerda en broer Jan Decleir na.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in