De Europese sancties tegen Rusland slaan de bal volledig mis. Dat vindt Europarlementslid en voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt (Open VLD). 212 Europarlementsleden roepen op tot een Europese top om de sanctiestrategie te hertekenen.

Het sanctiepakket van de Europese Unie in zijn huidige vorm werkt niet in een autocratie. Dat zei Verhofstadt op woensdag in het Europees Parlement. ‘De stapsgewijze manier van werken past voor democratieën, plaatsen waar er een publieke opinie is. In Rusland is er geen publieke opinie meer’, zei Verhofstadt op het spreekgestoelte voor het Europees halfrond.

Een importverbod op kolen noemt Verhofstadt ‘belachelijk’. ‘Dat is slechts 3 procent van de import vanuit Rusland.’ Over sancties met betrekking tot betalingssysteem Swift denkt hij hetzelfde: ‘Meer dan de helft van de financiële instellingen liggen buiten het boycot.’ Het kransje oligarchen dat vandaag getroffen wordt, ‘zal ontsnappen, of misschien een beetje geld verliezen’, meent Verhofstadt.

212 Europarlementariërs

Verhofstadt sprak niet alleen in eigen naam. Maar liefst 212 Europarlementariërs deelden zijn visie. Ze pleitten voor een vervroegde vergadering van de Europese Raad. De Europese staats- en regeringshoofden moeten volgens hen een kort en krachtig antwoord geven op wat Rusland doet, via een andere aanpak.

Die aanpak deed Verhofstadt vandaag uit de doeken. ‘Er is een lijst van 6.000 mensen dicht bij Poetin. Zij werken met Poetin’, legt Verhofstadt uit. Het zou gaan om een lijst die de organisatie achter oppositiefiguur Aleksej Navalny opstelde. ‘Die mensen moeten we zwaar aanpakken’, stelt Verhofstadt voor.

Verschil maken

Hij richtte zich daarom tot de Europese hoge vertegenwoordiger van het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid, Josep Borell: ‘Verander de strategie. Roep Europese Raad bijeen en ga voor het volledige pakket aan sancties voor die 6.000. Meteen. Zo kan je het verschil maken. Al de rest werkt niet en zal de oorlog verlengen.’

Ten slotte richt Verhofstadt zich tot zijn Duitse collega’s. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond volgens hem een ‘sterk en democratisch Duitsland’. ‘Van zo’n Duitsland verwacht ik leiderschap. Leading by example. Niet met de voeten slepen.’ Duitsland is een van de landen die minder snel willen gaan met sancties tegen Rusland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig