Belgische toplieden PostNL mogen gevangenis verlaten
Rudy Van Rillaer kwam vandaag vrij onder voorwaarden.  Foto:  Dieter Telemans

Rudy Van Rillaer en John de Bruin, de ceo en operationele manager van PostNL in België, zijn vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Dat heeft de onderzoeksrechter beslist. Ook de twee gesloten depots van Nederlandse postbedrijf werden vrijgegeven.

Rudy Van Rillaer en John de Bruin, respectievelijk de ceo en de operationele manager van PostNL in België, werden anderhalve week geleden aangehouden nadat het gerecht in drie Belgische depots van het Nederlandse pakjesbedrijf was binnengevallen. Ze worden verdacht van mensenhandel, valsheid in ­geschrifte, verboden terbeschikkingstelling en leiding geven aan een criminele organisatie. Ook de manager van het PostNL-depot in Willebroek werd gearresteerd, en de onderzoeksrechter liet twee van de drie depots verzegelen.

   • Ook de grote baas van PostNL ontsnapt niet aan de cel

Vrijdag waren de drie voor de raadkamer verschenen. Die had de vrijlating van Van Rillaer (onder voorwaarden) en de twee andere PostNL-medewerkers (zonder voorwaarden) toegekend. Maar omdat het arbeidsauditoraat maandag in beroep was gegaan tegen de vrijlating Van Rillaer en De Bruin – alleen depotmanager J.A werd vrijgelaten – moesten ze in de cel wachten tot ze voor de kamer van inbeschuldigingstelling zouden verschijnen

Depots weer open

Normaal kan dat tot 15 dagen duren, maar woensdag besliste de onderzoeksrechter dat ze de gevangenis mogen verlaten. Dat gebeurde na een vraag door de advocaten van beide verdachten. De beslissing is ‘ingegeven door de actuele stand van het dossier, nu de nodige onderzoeksgegevens beschikbaar werden gemaakt’, stelt het parket, dat zich onthoudt van verdere commentaar. Volgens onze bronnen wou het parket eerst bepaalde data van PostNL verkrijgen.

Van Rillaer en De Bruin zijn gebonden door voorwaarden, waarvan een contactverbod het belangrijkste zou zijn, stelt John Maes, advocaat van De Bruin. De twee verzegelde PostNL-depots, in Wommelgem en Willebroek, zijn woensdag ook vrijgegeven.

Onderaannemers

Het Nederlandse postbedrijf kwam vorig jaar al in het vizier van het gerecht, nadat er bij inspecties aan depots herhaaldelijk inbreuken waren vastgesteld bij de pakjeskoeriers. Die zijn niet rechtstreeks in loondienst van PostNL, maar werken als zelfstandige onderaannemers of zijn in loondienst bij een onderaanneming. Het ging onder meer over zwartwerk en de tewerkstelling van mensen zonder papieren. Het parket besliste daarop een strafzaak aan te spannen tegen onder meer PostNL en Van Rillaer – maar nog niet John de Bruin. Die zaak zou in september worden gepleit. Het is onduidelijk of het huidige onderzoek tot een nieuwe strafzaak zal leiden.

 • Zijn (pakjes)bedrijven verantwoordelijk voor wantoestanden bij zelfstandige koeriers?

PostNL zegt ‘enorm opgelucht’ te zijn dat ze ‘eindelijk naar huis kunnen’. ‘Ze hebben de afgelopen dagen onder moeilijke omstandigheden vastgezeten. Dat heeft een zeer grote impact gehad op hen, op hun familie en op al onze collega’s.’ Ondertussen werkt het bedrijf aan een logistieke inhaaloperatie om de pakjes die vastzaten in de twee depots alsnog te leveren of terug te sturen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in