camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

subsidies

1 op 4 kunsthuizen verliest mogelijk subsidies

Van alle cultuurorganisaties die momenteel Vlaamse werkingsmiddelen ontvangen dreigt een kwart te verdwijnen. Dat becijferde Overleg Kunstenorganisaties op basis van de ­preadviezen.

woensdag 6 april 2022 om 3.00 uur

Een op de vier kunstorganisaties die vandaag structurele subsidies ontvangen binnen het Vlaamse Kunstendecreet dreigt die vanaf 2023 te verliezen. Het gaat onder meer om Toneelhuis, Ictus, Needcompany, Troubleyn en Z33 – vijf grote namen die een negatief ­preadvies in de bus kregen.

Daarnaast ontving 11 procent van alle 282 aanvragers een positief advies ... maar buiten het budget per beoordelingscommissie. In die situatie verkeren onder meer Kaaitheater, Kunstencentrum Nona en theaterhuis Zuidpool. Die laatste categorie kan nog worden opgevist door de Landschapscommissie, maar die kan slechts 4,5 miljoen euro toekennen tegenover de 22,4 miljoen euro die alle organisaties ‘positief buiten budget’ samen aanvroegen. Dat blijkt uit een analyse van Overleg Kunstenorganisaties (OKO), dat de voorlopige adviezen verzamelde en analyseerde.

‘Zonder extra budget dreigen veel kunstorganisaties die staan te popelen om herop te bouwen na de coronapandemie te moeten afbouwen of sluiten’, aldus Leen Laconte van OKO. Het overlegorgaan vraagt daarom 38 miljoen euro extra aan minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Daarvan moet 20,6 miljoen dienen om de gestegen kosten te compenseren en besparingen en niet doorgevoerde indexeringen recht te zetten, naast 17,5 miljoen om de beleidsambities en inhaalbewegingen uit de visienota van Jambon waar te maken.

Het totale budget dat Jambon nu ter beschikking stelt, is met 0,28 procent van de totale Vlaamse uitgavenbegroting volgens OKO veel te laag. Daarom lanceerde het platform, dat 293 kunstenorganisaties overkoepelt, gisteren de campagne #ambitieuzerdandit. (ft)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen