VDAB krijgt extra middelen om Oekraïners te begeleiden
  Foto:  belga

Zowel de VDAB als de sociale inspectie en de dienst Economische Migratie krijgen extra middelen en personeel om Oekraïense vluchtelingen te helpen in hun zoektocht naar werk en om hen te beschermen tegen uitbuiting. Dat maakte Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) dinsdag bekend.

Bij de VDAB gaat het om 47 extra bemiddelaars die tijdelijk worden aangeworven. Zij moeten de Oekraïners, die dankzij het statuut van tijdelijk beschermde meteen aan de slag kunnen, begeleiden naar een job. Het is de bedoeling om zo het inburgeringstraject te beperken tot gemiddeld drie maanden in plaats van negen maanden. Elke Oekraïner krijgt sowieso ook een brochure in de bus waarin de VDAB wordt voorgesteld. Via de OCMW’s zullen ze ook naar de VDAB worden geleid. 154 Oekraïners hebben zich al spontaan bij de VDAB ingeschreven.

Al 2.589 vacatures voor Oekraïners

Op 15 maart werd via de VDAB een oproep gelanceerd waarbij werkgevers via #werkplekvrij openstaande vacatures voor Oekraïense vluchtelingen konden melden. Intussen zijn er via dat platform al 2.589 vacatures geplaatst. De VDAB zal ook het meest essentiële aanbod naar het Oekraïens vertalen, zodat de vluchtelingen op de hoogte zijn van hun rechten en plichten.

‘Door Oekraïense vluchtelingen die dat willen en kunnen, aan werk te helpen, zorgen we ervoor dat ze sneller financieel onafhankelijk kunnen zijn. Bovendien geeft hen dat ook een netwerk en sociaal contact zodat ze zich hier meer thuis kunnen voelen’, reageert Crevits.

Om ook de uitbuiting van de Oekraïense vluchtelingen tegen te gaan, worden er tien extra inspecteurs aangeworven bij de sociale inspectie. De bedoeling is om zo 500 extra controles te kunnen uitvoeren. Ook de dienst Economische Migratie krijgt twee extra krachten, wat ervoor moet zorgen dat Oekraïners die een zelfstandige activiteit willen opstarten, sneller een beroepskaart kunnen verkrijgen.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig