Hongkong-bestuurder Carrie Lam (64) past voor tweede termijn
Carrie Lam maakt de keuze ‘uit familiale overwegingen’.  Foto:  EPA-EFE

Carrie Lam gaat in mei niet voor een nieuwe ambtstermijn. In mei kiest de politieke pro-Peking-elite van de stadstaat een nieuwe bestuurder.

‘Ik zal mijn mandaat van vijf jaar als regeringsleidster voltooien op 30 juni en mijn carrière van 42 jaar in de regering officieel beëindigen’, kondigde Lam maandagochtend aan. Ze had de machthebbers in Peking al in maart 2021 ingelicht over haar keuze.

Lam nam de keuze ‘uit familiale overwegingen’. ‘Ik moet mijn familieleden op de eerste plaats stellen. Zij vinden dat het tijd is om thuis te komen’, zei ze.

Betogingen

Na een carrière als ambtenaar werd Lam in 2017 de eerste vrouw die Hongkong bestuurde. Ze had een bewogen mandaat. Na massale prodemocratiebetogingen in 2019 nam de centrale Chinese regering de controle over de stad strak in handen. Vervolgens isoleerde Hongkong zich gedurende twee jaar op een draconische manier van de rest van de wereld om zich te beschermen tegen covid-19. Met de komst van de omikronvariant raakte het zorgsysteem er volledig overbelast.

In Hongkong kiest een comité van 1.500 getrouwen van het Chinese regime de nieuwe regeringsleider. De prodemocratiebetogers wilden daar verandering in brengen, maar zij zijn intussen monddood gemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in