Regering houdt gevangenissen Dendermonde en Sint-Gillis langer open
De gevangenis van Dendermonde  Foto:  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De federale regering zal de gevangenissen van Dendermonde en Sint-Gillis langer openhouden om de overbevolking zo goed mogelijk op te vangen. Dat zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Om straffen onder de drie jaar te kunnen uitvoeren, komen er detentiehuizen.

In het najaar openen de nieuwe gevangenissen van Haren en Dendermonde, maar de regering heeft nu ook beslist om de gevangenissen van Sint-Gillis, goed voor 250 plaatsen, en de oude gevangenis van Dendermonde, met 100 plaatsen, langer open te houden. Alles samen komen er zo 732 extra plaatsen vrij, kondigt minister Van Quickenborne aan.

Daarnaast heeft de regering een locatie vastgelegd voor acht nog te bouwen detentiehuizen. De communicatie daarover laat ze aan de lokale besturen over. De eerste twee detentiehuizen komen in Kortrijk en Berkendaal, werd eerder al bekendgemaakt.

Overbevolking

De federale regering besliste een tijd geleden al om de korte gevangenisstraffen onder de drie jaar effectief uit te voeren. Die worden vandaag omgezet in elektronisch toezicht. Om dat te kunnen realiseren, zet de regering in op kleinschaligere detentiehuizen en op de bouw van nieuwe gevangenissen.

Maar de overbevolking in de gevangenissen liep steeds verder op. Ons land telt op dit moment 11.000 gedetineerden, terwijl er maar plaats is voor zowat 9.000 gevangenen. Dat komt onder meer omdat er 300 verdachten in voorhechtenis zitten in het kader van het Sky ECC-onderzoek, zei Van Quickenborne.

De uitvoering van de korte straffen zal stapsgewijs ingaan, in samenhang met de realisatie van de detentiehuizen. Voor de straffen tussen twee en drie jaar mikt de regering op september, de rest volgt dan in de loop van volgend jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in