Oekraïne en corona slaan nog eens gat van 4 miljard
  Foto: belga

Het federale begrotingsgat wordt na de controle nog 4,3 miljard euro groter. ‘Het is nu niet het moment voor besparingen of nieuwe belastingen.’

‘De wereld is fundamenteel veranderd sinds we de begroting maakten’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag­middag bij een toelichting van de begrotingscontrole. Het was dan ook geen gewone controle, waarbij gekeken zou worden of de cijfertjes op schema zouden zitten en welke extra belastingen of besparingen ­nodig zouden zijn om bij te sturen. ‘Het is nu niet het moment voor besparingen of ­nieuwe belastingen’, zei De Croo . ‘Alle economen zeggen dat dat het laatste is wat je nu moet doen.’

   • Oekraïne zet begrotingscijfers helemaal op hun kop

De veranderde wereld brengt heel wat extra uitgaven met zich. Zo verrekent Vivaldi nog eens 827 miljoen euro aan corona­uitgaven die ze bij de opmaak van de begroting in oktober niet had voorzien. Geld dat werd uitge­geven om de lange naweeën van de delta- en omikronvariant op te vangen. En ondertussen is daar nog de Oekraïnecrisis bij gekomen. Die zet een rem op onze economisch groei, waardoor de federale begroting een miljard euro misloopt. En die crisis vraagt ook extra uitgaven, onder meer voor de opvang van de vluchtelingen. Daarvoor heeft Vivaldi voorlopig een bedrag van 800 miljoen euro voorzien, maar dat kan nog verder oplopen. Voor defensie wordt dit jaar ook nog eens 450 miljoen euro extra uitgetrokken.

De oorlog heeft een bijkomende inflatie-opstoot veroorzaakt. Die treft ook de overheidsdiensten. Daarom worden de budgetten van verschillende overheidsdiensten geïndexeerd. Daarnaast wordt een provisie voorzien om de extra energiekosten van de overheidsdiensten en de NMBS – een van de grootste elektriciteitsverbruikers – te dekken. Ook de middelen voor voedselhulp worden geïndexeerd.

Om die inflatie en hoge energieprijzen bij de eigen overheidsdiensten op te vangen trekt Vivaldi nog eens 465 miljoen euro uit.

Ook de energieakkoorden van maart, waarbij de btw op gas omlaag ging en extra investeringen in hernieuwbare energie werden afgesproken, moesten nog verwerkt worden. Die akkoorden, goed voor 2 miljard euro, worden immers slechts deels gecompenseerd met de meerinkomsten uit accijnzen en btw.

De sociale partners krijgen trouwens een enveloppe van 30 miljoen euro om een extra ­tegemoetkoming uit te werken voor het woon-werkverkeer en 60 miljoen om fietsen aan te moedigen. Ook wordt 63 miljoen euro uitgetrokken voor noodzakelijke uitgaven, zoals het langer openhouden van de gevangenissen van Dendermonde en Sint-Gillis en het extra loon voor gespecialiseerde verpleegkundigen.

Kortom: de federale begroting staat er, met een tekort van 20,7 miljard euro, 4,3 miljard ­euro slechter voor dan bij het ­begin van dit jaar. En het is nog maar de vraag of het daarbij blijft, want de premier kondigde al aan dat ‘de belangrijkste werf voor de ­komende weken eruit bestaat de koopkracht van de gezinnen en de solvabiliteit van de bedrijven op peil te houden’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig