camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Inflatie

Vooruit wil met wetsvoorstel loon­norm versoepelen

De regering garandeert de automatische indexering van de lonen. In het najaar wordt een discussie over de loonnorm onvermijdelijk.

vrijdag 1 april 2022 om 3.25 uur

De inflatie bedraagt al 8,3 procent. Fred Debrock

‘Er is ook oorlog in onze portefeuille.’ In de Kamer beantwoordde premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren heel wat vragen over de ontketende inflatie. Die bedraagt 8,3 procent. Voor de premier blijft de aanpak van deze spiraal ‘de belangrijkste werf in de komende maanden voor de ­regering’. Net als tijdens de coronacrisis beloofde hij steun aan burgers en (kleinere) bedrijven.

Samen met zijn minister van Economische Zaken Pierre-Yves Dermagne (PS) benadrukte de premier dat er niet wordt geraakt aan de automatische indexering van de lonen. Voor de regering blijft dat een belangrijk wapen in de strijd tegen de levensduurte.

   • Inflatie dringt almaar dieper door in economisch weefsel

Dermagne stipte voorts aan dat er volgens de gouverneur van de Nationale Bank op dit moment geen risico op een loon-prijsspiraal bestaat (hogere lonen als antwoord op hogere prijzen kunnen de prijzen opnieuw verhogen met hogere lonen tot gevolg). Pierre Wunsch waarschuwde daarentegen voor de ineenstorting van het consumentenvertrouwen.

Acties vakbonden

Raoul Hedebauw (PVDA/PTB) vond het een ‘nepdebat’. Hij vroeg uitdrukkelijk of de regering van plan was om de ‘wet van 1996’, die de potentiële loonstijgingen regisseert in het kader van de concurrentiekracht, te wijzigen. Een antwoord kwam er niet.

Het gezamenlijke vakbondsfront verzamelde de nodige handtekeningen om het thema in de Kamer aan te kaarten. ­Later deze maand volgen er nog acties. Volgens de vakbonden helpt de automatische loonindex de laagste lonen onvoldoende om de ­stijgende levensduurte ­tegemoet te komen. Zij vinden dat de lonen ook los van de index moeten kunnen stijgen.

Begin 2021, in de aanloop van de onderhandelingen naar een interprofessioneel akkoord, legde zowel de PS als Vooruit dit verzoek op tafel. Binnen de regering blijft dat uiterst gevoelig. De liberale partijen en CD&V wijzen elk idee in die richting af.

Voor premier De Croo is de aanpak van de inflatie de komende maanden ‘de belangrijkste werf’ voor regering

Vooruit noch PS denkt aan een bisnummer. Vooruit heeft geen zin in een ‘rondje toneelspelen’ waarvan de uitkomst bij voorbaat vastligt. Maar uitstel betekent geen afstel. Vooruit schrijft aan een wetsvoorstel om de loonnorm te kunnen versoepelen, waardoor de lonen sneller zouden kunnen stijgen. Dat voorstel wordt dit najaar ingediend in het parlement. De partij zoekt steun bij zusterpartij PS en wellicht ook bij de ecologisten. Ook de PS ­belooft actie in het ­najaar. De onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord landen in het voorjaar van 2023.

De mogelijke aanpassing van de loonnorm valt buiten het ­regeerakkoord. Vivaldi nam al meer beslissingen die buiten de lijnen kleuren. In de Kamer benadrukten De Croo en Dermagne voorts de maatregelen op het vlak van energie (met de uitbreiding van het sociaal tarief) en de verhoging van de bestaansminima en het minimumloon. Alleen aan energiemaatregelen geeft de ­regering al 4 miljard euro uit.

Binnenland
 1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
 2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
 3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
 4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
 5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
 6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
 7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
 8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
 9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
 10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
 11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
 12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
 13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
 14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
 15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
 16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
 17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
 18. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen