Gouverneur Florida ondertekent omstreden ‘don’t say gay’-wet
 Trots toont de gouverneur de ondertekende wet. Foto:  ap

Ron DeSantis, de gouverneur van de staat Florida, heeft een nieuwe wet ondertekend. Critici noemen die de ‘Don’t Say Gay Bill’, omdat de wet lessen verbiedt over gender en geaardheid.

De republikeinse Gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft maandag de controversiële ‘Parental Rights in Education Bill’ ondertekend. Die wet maakt het verboden voor leerkrachten van de kleuterklas tot het derde leerjaar om seksuele geaardheid en genderidentiteit met hun leerlingen te bespreken. Ook in oudere leerjaren kan een (gedeeltelijk) verbod opgelegd worden, als districten de onderwerpen niet ‘leeftijdsgeschikt’ vinden. ‘We zullen verzekeren dat ouders hun kinderen naar school kunnen sturen voor onderwijs, geen indoctrinatie’, aldus DeSantis.

   • Disney schort politieke donaties in Florida op vanwege omstreden ‘Don’t say gay’-wet

Door de nieuwe wet kunnen ouders ook alle mentale, emotionele en lichamelijke gezondheidszorg die op school beschikbaar is voor hun kinderen weigeren. Scholen zullen verplicht zijn ouders op de hoogte te stellen als hun kind die diensten gebruikt, tenzij er reden is om aan te nemen dat die informatie de leerling zou blootstellen aan misbruik, nalatigheid of verwaarlozing door de ouders.

Als ouders van mening zijn dat een van deze voorschriften of beperkingen wordt overtreden, hebben zij ook de mogelijkheid hun schooldistrict aan te klagen.

Wereldwijde verontwaardiging

Het wetsvoorstel leidde wereldwijd tot heel wat discussie en verontwaardiging. Volgens tegenstanders zou de wet kwetsbare lgbti-leerlingen het zwijgen opleggen en hun persoonlijke ontwikkeling belemmeren of schaden, terwijl de vrijheid van meningsuiting en de rechten van het Eerste Amendement van docenten mogelijk worden geschonden. Ook vinden ze dat wordt gesuggereerd dat studenten beschaamd horen te zijn over hun geaardheid, of die zouden moeten onderdrukken of wegsteken.

Duizenden middelbare scholieren hielden een protestdemonstratie tegen het wetsvoorstel, en buiten het Capitool werd een grote demonstratie gehouden toen politici over de wetgeving debatteerden.

Ook het Witte Huis heeft de wetgeving streng veroordeeld. De Amerikaanse president Joe Biden sprak op Twitter over een wet die ‘haatdragend’ is. ‘Ik wil dat alle leden van de lgbti-gemeenschap weten dat jullie geliefd en geaccepteerd zijn zoals jullie zijn. Ik sta achter jullie, en mijn regering zal blijven vechten voor de bescherming en veiligheid die jullie verdienen’, aldus Biden.

Gezinnen versterken

Republikeinse ambtenaren die het wetsvoorstel verdedigen, argumenteren dat opvoeding over seksuele geaardheid en genderidentiteit aan de ouders moet worden overgelaten. ‘Ik wil niet dat de scholen een speelplaats worden voor ideologische geschillen’, zei de gouverneur daarover eerder.

‘Dit wetsvoorstel is niet bedoeld om studenten te kwetsen’, voegde senator Kelli Stargel van de staat Florida eraan toe tijdens het debat over de wetgeving. ‘Het is bedoeld om gezinnen te versterken.’

Woordvoerster van gouverneur DeSantis, Christina Pushaw, kwam eerder in opspraak, toen ze de wet de ‘anti-grooming bill’ noemde, waarmee ze suggereerde dat lgbti-mensen pedofielen zijn. Haar opmerkingen vonden veel weerklank op sociale media, vooral bij andere rechtse mediafiguren en andere Republikeinse functionarissen.

De nieuwe wet zal vanaf 1 juli in werking treden, waardoor tegen juni van 2023 alle leerplannen van de schooldistricten moeten bijgewerkt zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig