België komt uit in tweede halve finale Eurovisiesongfestival
Jérémie Makiese   Foto:  BELGA

Jérémie Makiese zal op 12 mei in Turijn, in Italië, proberen om ons land een plaatsje te bezorgen in de finale van het Eurovisiesongfestival. Dat blijkt uit de planning die de organisatoren dinsdag bekendmaakten. Donderdag 12 mei is de tweede halvefinaledag. België treedt aan als zestiende op achttien deelnemers.

Alles samen strijden 35 landen in de twee halve finales, op 10 en 12 mei, voor een plaats in de finale op 14 mei. De tien hoogst gewaardeerde kandidaten van elke halve finale gaan door.

Daarnaast zijn een aantal landen automatisch geplaatst voor de finale, de zogenaamde ‘big five’: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ook het gastland is automatisch verzekerd van een finaleplaats, maar dit jaar gaat het om Italië. Dat land won vorig jaar de meest bekeken muziekwedstrijd ter wereld, dankzij de rockgroep Måneskin met het nummer ‘Zitti e Buoni’.

Op de eerste halvefinaledag treden onder meer Nederland en Portugal aan. De Belgische Jérémie Makiese neemt het met zijn nummer ‘Miss You’ tijdens de tweede halve finale op tegen onder meer Malta, Zweden, Australië en Israël.

Het Eurovisiesongfestival is georganiseerd door de European Broadcasting Union (EBU) die alle openbare zenders van Europa vertegenwoordigt. Elk land mag deelnemen met een nieuw nummer, dat maximaal drie minuten duurt en door maximum zes mensen wordt vertolkt. Dit jaar vaardigt de Franstalige omroep RTBF een vertegenwoordiger af voor België.

Ons land heeft de wedstrijd nog maar één keer gewonnen: in 1986 met Sandra Kim en ‘J’aime la vie’. Vorig jaar kon Hooverphonic zich plaatsen voor de finale, maar eindigde daar op een teleurstellende negentiende plaats.

Deze editie van het Eurovisie Songfestival wordt onder meer gekenmerkt door de boycot van Rusland, nadat het Oekraïne is binnengevallen. Dat land doet wel mee. De rapgroep Kalush Orchestra brengt op 10 mei het nummer ‘Stefania’, en wordt nu al beschouwd als een van de favorieten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig