De Russische kosmonaut Anton Sjkaplerov heeft het gezag over het ruimtestation ISS overgedragen aan de Amerikaan Thomas Marshburn. De overdracht was al lang gepland, maar komt nu midden de zware spanningen tussen Rusland en het Westen omtrent de Russische inval in Oekraïne.

Anton Sjkaplerov droeg tijdens een officiële ceremonie zijn functie als gezagvoerder over aan Thomas Marshburn, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien.

De hele tienkoppige bemanning had voor de ceremonie verzamelen geblazen. Ook wanneer de mensen op Aarde ‘problemen’ hebben, blijft het ISS een ‘symbool van samenwerking’, zei de Rus tijdens een korte toespraak. Marsburn bedankte. ‘Het is een eer en privilege’ gezagvoerder te worden, zei de Amerikaan. Daarna waren er talrijke omarmingen.

Sjkaplerov keert woensdag met de Sojoez MS-19 naar de Aarde terug, met zijn Russische collega Pjotr Doebrov en de Amerikaan Mark Vande Hei. Speculaties dat die laatste omwille van de spanningen niet met de Sojoez zou kunnen meevliegen, hebben beide zijden krachtig ontkend.

De ontkoppeling van de Rassvet-module is voor 09.21 uur Belgische tijd gepland, de landing in de steppen van Kazachstan om 13.28 uur Belgische tijd. 

Vande Hei en Doebrov zullen dan 355 dagen aan een stuk in de ruimte zijn gebleven, goed voor 5.680 banen rondom de Aarde. De Amerikaan brak daarbij het Amerikaanse single duurrecord in de ruimte, dat op 340 dagen stond.

Na de landing splitst de teruggekeerde bemanning zich op, volgens de NASA ‘zoals de standaardpraktijk’ is. De twee Russen vliegen terug naar Sterrenstad in Moskou, de Amerikaan naar Houston.

Er zullen drie Amerikanen, drie Russen en één Duitser in het ISS achterblijven. De recente aankomst van de drie Russen bleef, ook door een manuele in plaats van automatische koppeling, niet onopgemerkt, want zij daagden voor de camera op in ruimtekledij in de kleuren van de Oekraïense vlag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig