Oekraïne onderzoekt video van soldaten die op Russische krijgsgevangenen schieten
Beelden uit de betreffende video.  Foto:  rr

Als Oekraïense soldaten krijgsgevangenen verkeerd behandeld hebben, zullen ze vervolgd worden. Dat heeft het leger verklaard nadat beelden opdoken waarop te zien zou zijn hoe Oekraïeners op geknielde Russische soldaten schieten. Rusland kondigde eerder al een onderzoek aan.

Op de vijf minuten durende video, waarvan de echtheid voorlopig niet gecontroleerd kon worden, is te zien hoe enkele Oekraïense soldaten op mensen schieten die geknield voor hen zitten. De soldaten verklaren dat ze een groep Russische verkenners opgepakt hebben, en dat het die personen zijn die neergeschoten worden. De beelden zouden zijn opgenomen in de buurt van Charkov.

Volg het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne in onze liveblog

‘Alle informatie die binnenkomt wordt door het Oekraïense leger gecontroleerd’,verklaarde Oleksandr Kyrylenko, de tweede in rang bij de generale staf. ‘Als er sprake is van een overtreding, zullen de gepaste gerechtelijke stappen ondernomen worden tegen het militair personeel dat de regels rond de behandeling van krijgsgevangen heeft overtreden.’

Het Kremlin maakte maandagavond al bekend dat de video onderzocht wordt. Woordvoerder Dmitri Peskov sprak van ‘monsterlijke beelden’ en riep op om zij die deelnamen aan de ‘martelingen’ ter verantwoording te roepen.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig