België zet 21 Russische spionnen het land uit
  Foto:  BELGA

De Russen werken op de ambassade in Brussel en het Russische consulaat in Antwerpen. Ze worden ervan verdacht onder de dekmantel van diplomaat als spion actief te zijn.

Vandaag werd de ambassadeur van Rusland ontboden op de FOD (federale overheidsdienst) Buitenlandse Zaken. Hij kreeg er de mededeling dat 21 Russische ‘diplomaten’ die aanwezig zijn in ons land worden uitgewezen.

‘Deze personen werden geïdentificeerd vanwege hun betrokkenheid bij spionage- en beïnvloedingsactiviteiten’, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zopas in de Kamer. ‘Dat vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid.’

De ‘diplomaten’ werken bij de Russische ambassade in Brussel en het Russisch Consulaat-Generaal in Antwerpen.

‘Het gaat niet om een sanctie wegens de oorlog in Oekraïne’, zegt Wilmès nog. ‘De diplomatieke capaciteit van de Russische ambassade in België blijft intact en de diplomatieke kanalen met Rusland blijven open.’ De uitgewezen personen hebben twee weken om het land te verlaten.

Hotspot

Door de aanwezigheid van verschillende internationale instellingen in Brussel is de stad een hotspot voor spionageactiviteiten. Inlichtingenofficieren gebruiken dikwijls een diplomatieke dekmantel om hun werk uit te voeren.

Vandaag maakte Nederland bekend dat het 17 Russen om dezelfde reden het land uit zet. Ook Ierland wijst vier diplomaten het land uit, Tsjechië bestempelt één persoon op de Praagse ambassade als ‘persona non grata’. Die moet over drie dagen al het land uit.

Het is niet toevallig dat de communicatie over die uitwijzingen samenvalt. Om het signaal ervan te versterken en een eventuele Russische tegenreactie gespreid op te vangen, gebeuren zo’n beslissingen meestal in Europees overleg. In 2018 zette ons land al eens zeven Russen het land uit wegens vermoede spionageactiviteiten. Dat gebeurde naar aanleiding van de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Op dat moment had Rusland hier 103 diplomaten voor de bilaterale contacten met België. Daarnaast is er ook een vertegenwoordiging bij de Europese Unie.

De voorbije weken zetten verschillende landen Russische diplomaten het land uit. In Polen ging het bijvoorbeeld om 45 personen. Ook de Baltische staten, Slovakije en Bulgarije namen dat soort maatregelen. Kort na de Russische inval in Oekraïne wezen de VS twaalf Russen uit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig