De Russische miljardair Roman Abramovitsj is onverwacht opgedoken bij de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne in Istanbul. Eerder werd nog gespeculeerd dat Abramovitsj vergiftigd zou zijn.

Een opmerkelijk beeld bij de start van de vredesonderhandelingen vanochtend: Roman Abramovitsj wordt verwelkomd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Volg het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog

Op andere beelden is te zien dat de Russische oligarch in het bekende Dolmabahçepaleis niet aan de onderhandelingstafel zit, wat erop wijst dat hij geen belangrijke rol meer speelt in de onderhandelingen. Dat Abramovitsj een plaats kreeg naast Ibrahim Kahn, Erdogans woordvoerder, zou erop kunnen wijzen dat hij vooral naar Istanbul is gekomen om te overleggen met de Turkse president. Volgens sommige analisten zou Abramovitsj in de Turkse hoofdstad zijn om de belangen van de Russische oligarchen te behartigen.

Zijn aanwezigheid is in elk geval opmerkelijk, omdat het Kremlin eerder had verklaard dat de eigenaar van voetbalclub Chelsea niet langer betrokken was bij de onderhandelingen. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov ‘verzekert Abramovitsj nu bepaalde contacten tussen de Russische en Oekraïense kant. De oligarch voerde in de eerste weken na de inval van Rusland in Oekraïne parallelle gesprekken met Oekraïense onderhandelaars, onder wie parlementslid Rustem Umerov.

Vergiftiging

Eerder meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dat Abramovitsj en minstens twee Oekraïense top­onder­handelaars, onder wie ook Umerov, na een bijeenkomst in Kiev begin maart tekenen van vergiftiging zouden hebben vertoond. Ze zouden last hebben gekregen van ‘rode, tranende ogen’ en ‘los­komende huid aan gezicht en ­handen’.

Volgens een anonieme Amerikaanse ambtenaar zou informatie van de inlichtingendiensten daar er echter op wijzen dat de symptomen door een ‘milieufactor’ werden veroorzaakt. Het Oekraïense onderhandelingsteam ontkende dat er leden zouden vergiftigd zijn.

Kremlin-woordvoerder Peskov noemde de berichten ‘deel van de informatieoorlog’. ‘Er zit geen waarheid in. Het is belangrijk om de informatiestroom grondig te controleren.’

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba vroeg de Oekraïense onderhandelaars ondertussen wel hun voorzorgen te nemen: ‘Ik raad iedereen aan om tijdens de onderhandelingen met de Russische federatie niets te eten of te drinken, en bij voorkeur geen enkel oppervlak aan te raken’, verklaarde Koeleba volgens Sky News.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig