Stijgende coronacijfers: ‘Net op tijd paasvakantie’
  Foto:  BELGAIMAGE

Onder de beroepsbevolking circuleert het coronavirus momenteel sterk. Ook het aantal overlijdens gaat omhoog.

In de zorgsector is een ‘vrij groot aantal’ werknemers ­uitgevallen. Dat blijkt uit het tweewekelijkse rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven), die het aantal besmettingen in de verschillende sectoren van de economie vergelijkt. ‘Er is tegelijk ook meer zorg nodig, omdat de ­ziekenhuisopnames stijgen. Dat maakt me ongerust’, zegt Godderis.

De uitval komt er tegen de achtergrond van een stijgend aantal coronacijfers in alle ­sectoren. Tussen 19 en 25 maart steeg het aantal besmettingen met 11 procent in vergelijking met een week eerder, tot gemiddeld 11.052 per dag. Er werden in die periode wel iets meer tests afgenomen, gemiddeld 37.900 per dag. Daarvan zijn er 31,1 procent positief (+2,7 procent). Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg tussen 22 en 28 maart met 20 procent, tot gemiddeld 206,4 per dag. Er liggen nu 2.855 mensen met covid-19 in het ziekenhuis (+17 procent), van wie 170 op intensieve zorg (-5 procent). In dezelfde periode stierven dagelijks gemiddeld 20,9 mensen met het virus, een stijging met 12 procent tegenover een week eerder.

Die stijging van het aantal besmettingen is ook zichtbaar in de beroepsbevolking, waar het coronavirus momenteel sterk circuleert. Dat blijkt uit het rapport van Godderis, dat de periode 8 tot 21 maart bespreekt. De sectoren waar veel ­contact is tussen mensen ­onderling tellen de meeste ­besmettingen. Behalve de zorgsector gaat het om ziekenhuizen, kinderdagverblijven en woonzorgcentra.

Sterkste stijging in middelbaar onderwijs

Ook het onderwijs blijft niet gespaard. Deze periode is er evenwel een sterkere stijging in het middelbaar onderwijs opgetekend, terwijl het hoger onderwijs in vorige rapporten als nummer 1 van het onderwijs naar boven kwam. Volgens Godderis heeft dat te maken met de algemene stijging in de volledige maatschappij en met het feit dat er meer activiteiten op en buiten scholen worden georganiseerd. ‘De paas­vakantie komt dus wellicht net op tijd.’

Ook in andere activiteits­sectoren is een toename van het aantal besmettingen vastgesteld. De brandweer en ­andere veiligheidsdiensten springen er voor het eerst uit. De informatie- en communicatiesector stijgt sterk. Kappers en schoonheidsspecialisten volgen de trend van de bevolking.

In het vorige rapport merkte Godderis al een vertraging van de daling van het aantal besmettingen op. De snelheid van de stijging komt toch onverwacht. ‘Het gaat hard. Ook door de circulatie van andere virussen, zoals de griep, verhoogt de druk op de ziekenhuizen.’ Het reproductiegetal ligt momenteel wel nog op 1,11. Zolang die waarde boven de 1 ligt, wint de pandemie aan kracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig