Voetballer Miguel Van Damme verliest jarenlange strijd tegen leukemie
Miguel Van Damme.  Foto:  Inge Kinnet

Miguel Van Damme is op 28-jarige leeftijd overleden. De Cercle-doelman vocht jarenlang tegen leukemie, maar verloor die oneerlijke strijd vannacht.

In juni 2016 werd voor het eerst leukemie vastgesteld bij Miguel Van Damme, doelman bij eersteklasser Cercle Brugge. Behandelingen leken aan te slaan – in 2019 werd hij zelfs genezen verklaard en speelde hij twee wedstrijden – maar ze konden niet voorkomen dat hij telkens herviel. Vannacht heeft Van Damme dan toch de strijd verloren, zo heeft zijn echtgenote Kyana Dobbelaere meegedeeld op Instagram.

‘Onze allerliefste schat, papa is vannacht naar zijn laatste match vertrokken, een match die niet meer te winnen valt’, schreef ze bij een foto van het koppel met hun dochtertje.

‘Je bent heel langzaam van ons heengegaan , toch deed je het weer op je eigen manier … ijzersterk. Je hebt gevochten als een leeuw. We zijn zo dankbaar voor wie je was. Een voorbeeld voor velen. Je hebt me laten inzien dat opgeven niet bestaat, ook al was er maar dat ene kleine sprankeltje slaagkans, telkens weer opnieuw kwam je het te boven. Rust nu maar schat je hebt het meer dan verdiend, je bent nu verlost van alle pijn. We zien je ontzettend graag. Dikke knuffel van je twee meisjes. Tot later.’

‘Woorden schieten tekort om te beschrijven wat we voelen, ook al wisten we dat het al een tijdje minder goed ging. Vandaag is een ontzettend moeilijke dag in de bijna 123-jarige geschiedenis van Cercle Brugge. Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar zijn vrouw Kyana, zijn dochtertje Camille, de ouders van Miguel, zijn zus Francesca maar ook naar zijn vele vrienden en familie’, aldus de club in een reactie.

Van Damme debuteerde in 2014 op het hoogste niveau voor Cercle Brugge. Hij zou uiteindelijk 44 keer onder de lat staan bij de Vereniging.

‘We hadden met de ganse Cercle-familie gehoopt dat hij er zou doorkomen’, zei Cercle-voorzitter Vincent Goemaere in een eerste reactie bij De ochtend. Hij reageert verslagen op het nieuws. ‘Maar het is goed dat hij eindelijk kan rusten na moeilijke maanden. Hij heeft de wedstrijd van zijn leven gespeeld, we zijn ongelooflijk fier op hem en de strijd die hij heeft geleverd.’

Minuut stilte

Cercle Brugge heeft een rouwregister geopend. Dat kan sinds dinsdagmiddag ondertekend worden ter hoogte van het secretariaat van de Vereniging. Op training hielden de spelers en stafleden van Cercle een minuut stilte.

Komend weekend zullen alle spelers in de Jupiler Pro League en de 1B Pro League een rouwband dragen om Van Damme en zijn naasten te eren. Dat heeft de Pro League bekendgemaakt. Alle matchen worden aangevat met een minuut applaus. ‘Miguel Van Damme streed jaren met moed, doorzettingsvermogen en kracht tegen de ziekte die hem trof. Hij werd zo een inspiratiebron binnen en buiten de voetbalgemeenschap. Iedereen leefde met hem, zijn echtgenote en zijn familie mee’, aldus de Pro League.

Voetballer Miguel Van Damme verliest jarenlange strijd tegen leukemie
Miguel Van Damme in actie.  Foto:  BELGAIMAGE

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig