Smogalarm wordt zondagmorgen opgeheven
  Foto:  pol de wilde - corelio

Het smogalarm dat sinds vrijdagochtend geldt op enkele snelwegen wordt zondag om 6 uur ’s ochtends opgeheven. Dat meldt Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. Vanaf dan geldt op de snelwegen opnieuw de maximumsnelheid van 120 km/u.

Door de slechte luchtkwaliteit boven ons land zijn sinds vrijdag de gewestelijke smogactieplannen geactiveerd. De bekendste maatregel is de snelheidsbeperking tot 90 km/uur op enkele snelwegen. Vanaf zondag om 6 uur gaan die regels op de schop.

Op maandag werd de informatiedrempel van 50 microgram per kubieke meter lucht aan PM10 overschreden in Vlaanderen. In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook de alarmdrempel overschreden. In het Brussels en Waals gewest werd donderdag de informatiedrempel overschreden. Die hoge pieken zorgden ervoor dat het smogalarm werd aangekondigd.

Vrijdag nog over alarmdrempel

Op vrijdag, de eerste dag met maatregelen, was de luchtkwaliteit al iets beter, maar nog steeds boven de alarmdrempel. In het meetpunt Burchtse Weel (Antwerpen) werd een daggemiddelde van 109 microgram gemeten en in Houthalen-Helchteren 101 microgram. Nabij Charleroi, in Marchienne, was dat zelfs 128 microgram. De alarmdrempel ligt op 70 microgram.

Ook zaterdag worden nog hoge concentraties gemeten, maar in de loop van de dag neemt de wind toe en verbetert de luchtkwaliteit stilaan. In het algemeen blijven de PM10-concentraties wel hoog. Vanaf zondag worden de weeromstandigheden gunstiger voor de luchtkwaliteit en dalen de fijnstofconcentraties verder. Na het weekend kunnen de concentraties weer toenemen, maar de alarmdrempel wordt waarschijnlijk niet meer overschreden.

90 km/u

Het smogalarm betekent in Vlaanderen en Wallonië een snelheidsbeperking tot 90 km/uur op een aantal snel- en ringwegen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een snelheidsbeperking tot 50 en 90 km/u op plaatsen waar de snelheid normaal respectievelijk 70 of 90 km/u en 120 km is. Het openbaar vervoer (MIVB) is op dagen van smogalarm gratis, net als het dagticket van Vilo!. 

Volgens de smogactieplannen mag gedurende die tijd ook niet verwarmd worden met hout. Toch niet wanneer het in je huis anders kan. In openbare gebouwen gaat de thermostaat dan naar 20 graden Celsius.

Dat de fijnstofconcentraties zo sterk toenamen, heeft te maken met uitstoot door het verkeer, industrie, residentiële verwarming en landbouw in combinatie met ongunstig weer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in