Donald Trump dient klacht in tegen Hillary Clinton
Trump en Clinton tijdens een debat voor de presidentsverkiezingen van 2016.  Foto:  afp

Donald Trump heeft donderdag een klacht ingediend tegen Hillary Clinton en verschillende kopstukken van de Democratische Partij. De klacht van de voormalige Amerikaanse president komt er omdat ze hem naar eigen zeggen ten onrechte beschuldigd hebben van samenspanning met Rusland, voorafgaand aan de verkiezingen van 2016.

‘In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 hebben Hillary Clinton en haar medewerkers een ondenkbaar plan georkestreerd – een schokkend plan dat een belediging is voor de democratie van dit land’, luidt het in de klacht die werd ingediend in Florida.

Volgens de klacht is er ‘kwaadwillig samengespannen om een vals verhaal op te bouwen dat Trump zou hebben samengespannen met een vijandig buitenland’. Voorts zou er, nog volgens de klacht, onder meer zijn geknoeid met het bewijsmateriaal en zouden wetshandhavers zijn bedrogen.

Behalve Clinton worden onder andere John Podesta, haar voormalige campagneleider, en James Comey, de voormalige directeur van de FBI, geviseerd.

Trump eist ten minste 72 miljoen dollar schadevergoeding.

In een interview in 2019 zei Clinton: ‘De Russen zijn nog steeds verweven met ons verkiezingssysteem.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig