Het Oekraïense leger heeft donderdag een Russisch landingsschip verwoest. Russische propaganda wijst erop dat het schip nog maar begin deze week was aangekomen in de haven van Berdjansk. Het leverde militair materieel, zoals legervoertuigen.

Op verschillende videobeelden zijn rookpluimen boven de haven van Berdjansk te zien. Twee schepen maken zich uit de voeten, terwijl een derde in vlammen opgaat. Eerst werd vermoed dat het om het Russisch schip de Orsk zou gaan, maar uit nieuwe informatie van het Oekraïense ministerie van Defensie gaat het om de Saratov. Het schip kan tot 20 tanks, 45 gepantserde voertuigen en 400 militairen vervoeren. Die zouden allemaal verwoest zijn door de explosie, meldt de Oekraïense woordvoerder van Defensie.

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie breidde het vuur uit naar twee naburige landingsschepen landingsschepen, de Caesar Kunijov en de Novocherkassen. Verschillende bronnen stellen dat ook een nabijgelegen munitiedepot vernietigd werd.

Het schip van het type ‘alligator’ is zo’n 108 meter lang en brengt materiaal aan land. Berdjansk ligt zo’n 80 kilometer ten zuidwesten van Marioepol, de zwaar belegerde havenstad. Het schip moest militair materiaal leveren voor de belegering op Marioepol.

Beide havens liggen aan de Zee van Azov, een binnenzee van de Zwarte Zee. Die is veroverd door de Russen en ligt tussen de Krim en Marioepol. De plek is van groot strategisch belang voor de Russen. Zij hopen de Krim te verbinden met de zuidelijke grens van Rusland.

De geslaagde aanval is een oppepper voor de Oekraïense moreel. Het land kijkt al dagen moedeloos toe hoe evacuaties uit Marioepol bijzonder moeizaam verlopen, terwijl de humanitaire situatie er steeds nijpender wordt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig