Longread

Ons cadeautje voor de zomer

Zo maak je van drie vierkante meter een bloemenzee

scroll

Een troosteloze stoep voor de deur, een grijs balkon of een verloren hoek in de tuin? Dan heeft tuinontwerper Tom Struyf plannen voor u: speciaal voor dit magazine tekende hij een kleurrijke, geurende, insectenvriendelijke vasteplantenborder waar u een heel jaar plezier van hebt. Al wat u nodig hebt: drie vierkante meter, en groen enthousiasme.

Zaterdag 19 maart 2022 om 3.25 uur

In acht stappen naar een uitbundige tuin

1 Je kunt meteen aan de slag, tenzij het alsnog echt hard gaat vriezen. Planten kan het hele voorjaar.

2

Kies voor de zonneborder (meer dan vijf uur per dag volle zon), de halfzon- of halfschaduwborder (minder dan vijf uur per dag volle zon) of de schaduwborder (maximaal twee uur per dag zon) en koop of bestel de plantjes bij een plantenkweker. Opgelet: elke plantensoort heeft een andere plantdichtheid om een vol effect te creëren – hou het aantal stuks van elke soort aan zoals aangegeven.

3

Je kunt in de volle grond of in een verhoogde plantenbak aan de slag. Verbeter bestaande grond met compost of tuinaarde, of vul een plantenbak met potgrond. Breng in beide gevallen een dikke laag aan van minstens 30 à 40 cm losse, luchtige aarde.

4

Teken met dunne lijnen wit zand de structuur van de plantvakken over op de zwarte aarde. Verdeel de plastic potjes met de plantjes erin gelijkmatig over de verschillende vakken.

5

Haal een potje weg en maak met een plantschepje een plantgat op dezelfde plek, net zo diep als de pot hoog is. Houd met één hand het potje ondersteboven, en knijp met de andere hand voorzichtig de kluit los van de pot, tot de plant er met wortels en al uit schuift.

6

Plaats de wortelkluit in het plantgat en vul de zijkanten opnieuw losjes met aarde. Druk de aarde niet te hard aan. Zorg dat de bovenkant van de kluit precies overeenkomt met de hoogte van de aarde rondom, en dat die er zeker niet bovenuit steekt.

7

Geef net na de aanplanting overvloedig water en waak er zeker de eerste weken over dat de aarde niet uitdroogt.

8

In het najaar sterven de meeste planten af. Ga niet meteen aan het snoeien en opruimen, want het dorre loof beschermt de plant en geeft een prachtig winterbeeld. Wacht de lente af en snoei dan de restanten van het vorige seizoen terug. Doe dat vanaf begin maart, na de zwaarste vorst en net voor de planten weer beginnen uit te lopen.

Klik hieronder op de plusjes voor meer info over de planten.

Zonneborder

Halfzon- of halfschaduwborder

Schaduwborder

Extra tips

Heb je een kleinere border dan drie vierkante meter? Knip een stukje van het plantschema af op maat, of knip de plantvakken uit en creëer een mozaïek naar je eigen voorkeur.

Heb je een grotere border? Gebruik de drie aangegeven vierkante meters als stempel, en leg die enkele keren naast elkaar. Combineer de planten met een wintergroene struik, haag of grondbedekker.

Kies bij voorkeur voor biologische producten, zowel wat aarde als plantgoed betreft. Bij vermelding van het EKO-keurmerk weet je zeker dat bij het productie- en kweekproces geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest werden gebruikt die een schadelijk effect hebben op dieren en de bodem. Wees kritisch voor wat op de verpakking staat: ‘bijvriendelijk’ is dat helaas in heel veel gevallen helemaal niet.

Waarom al die namen?

In de plantenlijst geven we naast de Nederlandstalige namen van de plant ook de Latijnse mee, en hier en daar tussen aanhalingstekens ook de naam van de cultivar (zoals ‘Jack Frost’), dat is die specifieke variëteit binnen een plantengroep. Dat doen we niet om u met zoveel mogelijk namen te vervelen, maar omdat u op die manier in binnen- en buitenland sneller op zoek kunt naar die ene plant die u echt in uw border wil.

Vier vragen aan tuinontwerper Tom Struyf

Wat heb jij met bloemen?
‘Ik heb iets met planten, en bloemen zijn daar een onderdeel van. Ik hou van de hele cyclus: van kiem over knop tot bloem, die uiteindelijk verdort en zaad gaat vormen. Mijn lief vindt dat ik bloemen in een vaas altijd veel te lang laat staan, maar ik vind de aftakeling vaak nog mooier dan de uitbundige bloei. Het hoort bij het proces en bij het leven. Ik vind het gek om dat af te schrijven en weg te gooien. Voor ons keukenraam staan nu nog de dorre grijze zonnebloemen van vorig jaar. Vogeltjes komen de zaadjes halen – heerlijk is dat.’

Wat is het verschil tussen een bloemborder en plantjes samenzetten die je mooi vindt?
‘Een plantenborder zoals ik hier voorstel, is heel erg geregisseerd, zodat kleuren en structuren bij elkaar passen en de bloeiperiodes van de verschillende soorten elkaar opvolgen. Er staat altijd iets in bloei en de border verandert doorheen het jaar organisch van aanblik. In die zin geven de afbeeldingen een vertekend beeld, omdat alle planten daarop tegelijk in bloei staan – terwijl ze elkaar in werkelijkheid afwisselen.’

Hoe lang moeten we ongeveer wachten tot dit bloemperk er volgroeid uitziet?
‘Als je de plantjes dit voorjaar nog plant, heb je er deze zomer zeker al plezier van. Wellicht groeit de border nog niet helemaal dicht en groeit de ene soort veel harder dan de andere, maar dan kun je dit najaar al een beetje bijsturen: hier en daar iets ver- of bijplanten. In 2023 wordt het dan echt genieten van een volle mooie vasteplantenborder.’

Kan een bloemperk jou nog stil maken?
‘Planten zijn het einde. Hun groei is zo wonderlijk: ze leggen in één jaar de weg af waar wij als mensen een heel leven over doen. En planten zijn o-ve-ral: je kunt geen twee tegels naast elkaar leggen of er nestelt zich een grasje in de voeg. We zijn dus omgeven door die metafoor. Als je er zo naar kijkt: daar kun je toch alleen maar stil van worden?’

detuinenvantom.com
Met dank aan Renée Wilson