Union-speler Mitoma trapt Japan naar WK in Qatar met twee goals tegen Australië
Kaoru Mitoma vond zonder moeite twee keer de weg naar doel.  Foto:  EPA-EFE

Wat een invalbeurt van Kaoru Mitoma bij Japan in de WK-kwalificatiewedstrijd op het veld van Australië (0-2). De vleugelaanvaller van Union mocht in minuut 84 invallen, scoorde in minuut 89 de openingstreffer en verdubbelde de score in minuut 94. Straf. Dankzij de zege is deelname aan het WK in Qatar een feit voor de Japanners.

Het WK was voor Japan al zo goed als binnen, enkel mathematisch nog niet. Australië kreeg tegen Japan één van de laatste kansen om zich alsnog rechtstreeks te kwalificeren voor het WK. Het bleef lang 0-0 en Mitoma bezorgde de Japanners dus in de absolute slotfase de overwinning. Bij de tweede goal ging doelman Matthew Ryan (ex-Club Brugge en Genk) gruwelijk in de fout.

Japan springt opnieuw naar de eerste plaats in de groep met 21 punten, Saudi-Arabië is tweede met 19 punten en Australië derde met 15 punten. Met nog één wedstrijd te gaan in de groepsfase staat het vast dat Japan en Saudi-Arabië naar Qatar gaan.

Australië eindigt zeker als derde en speelt in de vierde voorronde tegen de nummer drie uit de andere groep (vandaag de Verenigde Arabische Emiraten). De winnaar daarvan komt in een intercontinentale play-off uit tegen de nummer vijf uit Zuid-Amerika (vandaag Peru). Wint Australië die twee dubbele confrontaties, dan gaat het alsnog naar het WK.