Smogalarm: snelheidsbeperking op meerdere snelwegen
  Foto:  pol de wilde - corelio

Omdat er te hoge concentraties fijn stof in de lucht hangen, treedt het smogalarm vrijdag en zaterdag in werking. Dat betekent dat op bepaalde snelwegen een snelheidsbeperking van 90 km per uur geldt.

In Vlaanderen en Wallonië geldt vrijdag en zaterdag een snelheidsbeperking tot 90 km/u op een aantal autosnelwegen. Dat wordt aangegeven op vaste of dynamische verkeersborden met de boodschap ‘90 km/u smog’.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal een snelheidsbeperking tot 50 en 90 km/u gelden op plaatsen waar de snelheid normaal respectievelijk 70 of 90 km/u en 120 km is. Het openbaar vervoer in Brussel is dan gratis.

Inspanningen

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling wordt aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen. ‘Iedereen wordt overigens aangeraden om bij een fijnstofalarm langdurige fysieke inspanningen zoals joggen zo veel mogelijk te vermijden’, meldt Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Net als de voorbije dagen worden donderdag in de meetnetten van de drie gewesten hoge fijnstofconcentraties gemeten. De hoogste concentraties worden in het noorden van het land gemeten. De informatiedrempel van 50 microgram per kubieke meter lucht aan PM10 wordt sinds maandag overschreden in Vlaanderen. Donderdag wordt ook de informatiedrempel in het Brussels en Waals Gewest overschreden.

Vooruitzichten

Door de opstapeling van de luchtvervuiling, veroorzaakt door het verkeer, de industrie, residentiële verwarming en landbouw en de meteorologische omstandigheden, zullen de fijnstofconcentraties verder toenemen. Op basis van de laatste metingen en voorspellingen is de kans groot dat de fijnstofconcentraties vrijdag en zaterdag hoger zullen zijn dan 70 microgram per kubieke meter lucht in minstens een van de drie gewesten.

Zaterdag zal gecommuniceerd worden of het smogalarm verlengd of afgeblazen wordt, aldus Ircel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig