Noord-Korea test verboden intercontinentale raket
In 2017 lanceert Noord-Korea deze raket.   Foto:  BELGAIMAGE

Noord-Korea heeft voor het eerst sinds 2017 een intercontinentale raket getest. Japan spreekt over een ‘ernstige bedreiging’ voor de veiligheid.

Japan schat dat de raket in iets meer dan een uur 1.100 km heeft afgelegd. Ze kwam in zee terecht in de exclusieve economische zone (EEZ) van Japan, op zo’n 150 kilometer van het Oshima-schiereiland, het meest zuidelijke deel van het eiland Hokkaido.

Volgens Makoto Oniki, de nummer twee van het Japanse ministerie van Defensie, vloog de raket op een hoogte van meer dan 6.000 kilometer. Dat is veel hoger dan de laatste intercontinentale ballistische raket die Noord-Korea in november 2017 lanceerde. Toen vloog de Hwasong-12-raket 53 minuten tot een hoogte van 4.475 km en een afstand van 950 km.

Het zou nu dus gaan om een nieuw type raket, de Hwasong-17. De test betekent een grote stap in de ontwikkeling van wapens die voor een kernaanval op de VS gebruikt kunnen worden.

Noord-Korea test verboden intercontinentale raket
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un inspecteert een rakettest.  Foto:  AFP

Bedreiging

Tokio spreekt over een ‘ernstige bedreiging’ voor de veiligheid. ‘Op een moment dat de wereld geconfronteerd wordt met de Russische invasie in Oekraïne, blijft Noord-Korea raketten afvuren die eenzijdig de provocaties versterken tegen de internationale gemeenschap. Dat is absoluut onvergeeflijk’, aldus Oniki.

Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan de internationale gemeenschap nochtans beloofd om geen intercontinentale ballistische raketten meer te lanceren. Het houdt een schending in van het sanctieregime van de Verenigde Naties, aldus Moon Jae-in.

In 2018 kondigde Kim Jong-un zelf een moratorium aan op het testen van langeafstandsraketten en kernwapens, na gesprekken met de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump. Maar hij verklaarde toen ook dat Noord-Korea zulke tests op elk moment kon hervatten. Op 19 januari kondigde Noord-Korea aan dat het zijn verdediging tegen de VS zou versterken en ‘alle tijdelijk opgeschorte activiteiten’ mogelijk weer zou heropstarten.

Sancties

Ondanks de ­internationale sancties tegen Noord-Korea blijft het land ­nucleaire programma’s ontwikkelen, zo bleek in februari al uit een VN-rapport. Sinds 2006 lopen er internationale ­sancties tegen Noord-Korea. Die werden nog versterkt in 2017, onder impuls van de Amerikaanse president Donald Trump. De maatregelen die toen unaniem genomen werden door de Veiligheidsraad moesten Pyongyang dwingen om zijn nucleaire en ­ballistische programma’s stop te zetten.

Noord-Korea zou dit jaar intussen al minstens 11 rakettesten hebben uitgevoerd, een ongezien hoog aantal. Met alle ogen gericht op de oorlog in Oekraïne, staat de Amerikaanse president Joe Biden binnenkort mogelijk ook voor een crisis op het Koreaanse schiereiland.