Advocaat van bestuurder die inreed op carnavalsstoet in Strépy: ‘Mijn cliënt weet niet meer wat er gebeurd is’
  Foto:  belga

Paolo F., de bestuurder van de wagen die zondagochtend inreed op een carnavalsstoet in het Henegouwse Strépy-Bracquegnies, is ‘helemaal kapot’ van wat er gebeurd is, zo meldt zijn advocaat maandag. ‘Hij weet niet wat er gebeurd is, hij heeft slechts fragmentarische herinneringen van het drama.’

Rond 5 uur gisterenochtend is een auto ingereden op een groep carnavalisten. Daarbij vielen zeker zes doden. Tien slachtoffers verkeren nog in levensgevaar en 37 mensen raakten gewond. De bestuurder en passagier, twee neven van 32 en 34 jaar, zijn opgepakt en worden vandaag verhoord. Ze moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen.

De bestuurder Paolo F. veroorzaakte de dramatische aanrijding vermoedelijk onder invloed van drugs of alcohol. De twee neven in de auto kwamen terug van een nachtclub en hadden kort voor ze inreden op de stoet carnavalisten een jonge vrouw mee naar huis genomen.

De magistraat sprak over een positieve ademanalyse van één van de twee mannen – blijkbaar niet de bestuurder – maar bloedonderzoek moet de komende dagen uitmaken of er sprake was van ander drugsgebruik, zoals xtc.

Gezien de hoge snelheid en het gebrek aan afremmen, maakte het openbaar ministerie het dossier over aan een onderzoeksrechter. Als de kwalificatie ‘doodslag’ wordt bevestigd, stelt het de daders bloot aan ‘zeer zware straffen’ en aan het hof van assisen, aldus de procureur-generaal.

‘We hebben informatie dat ze van auto’s en van snelheid hielden, maar het blijft nog vaag. In 2017 werd van één van hen het rijbewijs ingetrokken, maar hij legde nadien opnieuw examens af. We hebben een precies idee van wie achter het stuur zat, maar we controleren of er niet op het laatste moment is gewisseld, omdat het voertuig verderop was gestopt’, aldus de procureur-generaal.

Dit was absoluut niet zijn bedoeling’, aldus zijn advocaat. ‘Mijn cliënt kan niet verklaren wat er gebeurd is, omdat hij het niet meer weet. Hij heeft slechts fragmentarische herinneringen van het drama.’

De advocaat zegt wel dat F. zijn volle medewerking zal verlenen aan justitie.

Ook de advocaat van passagier Nino, de 32-jarige neef van Paolo, kwam al met een publieke verklaring. ‘Mijn cliënt is van streek, gechoqueerd, zo luidde het maandag. ‘Hij zegt me dat hij sliep op het moment van de feiten en plots wakker werd van enkele schokken. Nadat hij enkele glazen alcohol had gedronken, was hij zich ervan bewust dat hij niet meer kon rijden.’

Ook volgens de advocaat van Nino gaat het hier om een tragisch verkeersongeval en niet om intentionele doodslag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig