De twee mannen die zondagochtend met grote snelheid inreden op een groep carnavalisten in het Waalse Strépy-Bracquegnies, dicht bij La Louvière, kwamen van een dancing. Het gerecht onderzoekt of ze onder invloed waren. Zeker zes mensen hebben het drama niet overleefd.

De politie kon de wagen die zondagochtend vroeg op een grote groep carnavalisten inreed, tegenhouden en de inzittenden arresteren. Het gaat om twee mannen, geboren in 1990 en 1988, afkomstig uit La Louvière. De twee kwamen terug van een dancing, en hebben voor het ongeval een derde persoon thuis afgezet, zo heeft de procureur van Bergen, Christian Henry zondagavond bevestigd aan RTBF.

Momenteel worden bloedstalen onderzocht om te zien of de mannen onder invloed waren van drugs of alcohol. De resultaten worden maandag verwacht. Er zijn ook huiszoekingen verricht ‘om na te gaan of er elementen zijn die de feiten kunnen verklaren’, aldus Henry.

Volgens de persrechter van het parket van Bergen zouden de twee personen maandagmiddag voor de onderzoeksrechter moeten worden voorgeleid. Het parket bevestigde eerder vandaag al dat er geen enkel bewijs is van enige vorm van radicalisme of extremisme. De mannen zijn niet gekend bij het gerecht.

Intussen zouden ze ook een eerste keer verhoord zijn, zei de korpschef van de politiezone La Louvière, Eddy Maillet, zondagavond aan Belga. Voor dat kon gebeuren, werd een zekere termijn ingelast, zodat effecten van alcohol of drugs die eventueel zouden zijn gebruikt, uitgewerkt zouden zijn, aldus Maillet.

Nog volgens de korpschef is het voorlopig onmogelijk vast te stellen of het voertuig al dan niet heeft geremd. Tientallen getuigen moeten worden verhoord, en gegevens afkomstig van de wagen en dronebeelden geanalyseerd. Er zal ook een autopsie volgen op de lichamen van de slachtoffers.

Zes doden

Momenteel zijn al zes mensen overleden. Tien anderen raakten zwaargewond, nog eens 27 personen hebben lichtere verwondingen. ‘Zij zijn overgebracht naar diverse ziekenhuizen in de regio’, zei een hulpverlener tijdens een persconferentie die voormiddag. ‘In de hulppost die is opgericht, zijn ook nog zeventig mensen opgevangen.’ Een van de lichtgewonden zou schepen Antonio Gava (PS) zijn.

‘Een catastrofe’, noemt Jacques Gobert (PS), de burgemeester van La Louvière en deelgemeente Strépy-Bracquegnies, wat zich daar zondagochtend heeft afgespeeld. ‘Zoals het de gewoonte is op de zondag van carnaval, vertrokken de mensen van bij hen thuis om te verzamelen bij de sportzaal en zo in stoet naar de festiviteiten te vertrekken.’

De stoet waar de auto met grote snelheid op inreed, in de Rue des Canadiens, maakte deel uit van de carnavalsgroep Les Boute-en-Train uit La Louvière. ‘Dit is een zwarte dag’, reageerde die op haar Facebook-pagina.

‘We waren van huis naar huis aan het gaan om de Gilles op te halen, er waren ongeveer 150 mensen aanwezig’, vertelt Fabrice Collignon, een presentator van Bel RTL die ter plaatse was, bij RTL Info. ‘Op een lang recht stuk weg hoorden we een immens geluid achter ons. De auto is op de groep ingereden. Ik had nooit gedacht zoiets te zullen zien. De auto versnelde nog. Toen we beseften dat er iets gaande was, lagen we allemaal op de grond. Mensen waren aan het schreeuwen, dit was vreselijk.’

‘Dodenmars’

Ondanks het drama werd het carnaval niet meteen stopgezet. De verschillende verenigingen kregen het verzoek hun activiteiten stil te leggen. Dat gebeurde na de ‘rondeau’, een bijeenkomst in het centrum, om 11 uur. De bewoners keken na de afgelaste editie van 2021 erg uit naar het carnaval. ‘De carnavalsstoet werd een dodenmars’, zo kon onze reporter ter plaatse Heleen Debeuckelaere vaststellen.

Op sociale media getuigen deelnemers over wat er zich afgespeeld heeft. ‘Ik was er uitgenodigd en een auto is ingereden op de mensen’, schrijft iemand. ‘Het is gruwelijk. Na de schok lagen meer dan twintig personen op het voetpad en op straat, gespreid over een dertigtal meter. We konden niets doen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig