Heb je best een introverte of extraverte baas?

Er zijn managers, chefs en bazen in alle soorten en gewichten. Maar heb je liever een introverte of extraverte leidinggevende? Heel wat hangt al af van het team waar hij of zij leiding aan moet geven. “Sommige chefs botsen op weerstand.”

Waarschijnlijk heb je zelf een voorkeur, maar volgens Ann Baeke, coach bij Natural Leadership, doen introverte leiders het beter met zelfstandige teams, terwijl extraverten het beter doen met passieve teams. “Introverten zijn goed in het inschatten van risico's. Ze kunnen zich vaak beter focussen op plannen op lange termijn”, stelt Baeke.

“Omdat ze beter luisteren, kunnen ze ook beter overweg met proactieve en zelfstandige werknemers. In een op service- en kennisgebaseerde omgeving waarin snel beslissingen moeten worden genomen, kan dat veel voordelen bieden.”

Toch is een introverte manager niet altijd het best. “Wanneer het team eerder bestaat uit passieve medewerkers, die graag een duidelijke richting voorgeschoteld krijgen, blijkt net de extraverte leider de beste match. Het enthousiasme en de assertiviteit van de extraverte leider lijkt vooral in de passieve medewerker het beste naar boven te brengen”, stelt ze.

Suggesties doen

Anderzijds kan dit type extraverte leider bij bepaalde teams net weerstand oproepen. “Wanneer het team voornamelijk bestaat uit proactieve medewerkers, die zelf suggesties doen en met verbetervoorstellen komen, zijn de extraverte leiders eerder in het nadeel. Bij zulke proactieve medewerkers kan een extraverte leider echter voor frustratie zorgen omdat hij of zij onvoldoende ruimte laat voor de creativiteit van dit type medewerkers.”

Bron: Jobat.be