Exact drie weken geleden viel Rusland binnen in buurland Oekraïne. In het noorden gaat de Russische opmars richting Kiev maar traag, terwijl het aan het zuidelijke front een stuk sneller gaat. Op sociale media duiken dagelijks talloze beelden van het oorlogsgeweld op. In dit artikel zetten we enkele opvallende beelden, geverifieerd door de redactie, op een rij.  

1. 'Ze vermoorden onze kinderen'

Sviatoslav Vakartsjoek is een Oekraïense muzikant, in zijn land bekend van de populaire rockband Okean Elzy. De zanger toert het land rond om met zijn informele optredens troost te bieden. Via sociale media deelt hij met zijn 1,9 miljoen volgers op Twitter en Instagram ook beelden van de plaatsen die hij bezoekt.

Donderdag heeft Vakartsjoek een video verspreid vanuit een ziekenhuis in Zaporizja, waar op dat moment gewonde kinderen geopereerd werden. Een meisje herstelt van haar operatie waarbij ze haar been is verloren. ‘Dit is hartverscheurend, maar ik wil laten zien wat Rusland met onze kinderen doet’, zegt Vakartsjoek. U kunt zijn boodschap in de video hierboven bekijken.

2. Klitsjko toetst Russische propaganda aan realiteit ter plaatse

Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev, had een kort maar krachtig antwoord klaar toen een reporter hem vroeg naar zijn mening over Poetins bewering dat Russische troepen enkel richten op militaire doelwitten.

3. Poetin verkettert het Westen

Russisch president Poetin heeft geen goed woord over voor het Westen. Hij vertelde in een videogesprek met zijn Russische ministers dat het ‘een rijk der leugens is’ dat ‘geen macht heeft tegen waarheid en gerechtigheid’.

4. Zelenski maakt vergelijking met WO II

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdag gezegd dat hij zijn lang gekoesterde doel om lid te worden van de Navo kan laten varen als er minder ingrijpende internationale veiligheidsgaranties komen. Daarnaast maakte hij ook een opmerkelijke vergelijking tussen de Tweede Wereldoorlog en de situatie in zijn land vandaag. Bekijk het in bovenstaande video.

5. Oekraïense drone filmt aanval op tanks

De strijd om Marioepol wordt met de dag gruwelijker. Woensdag bestookte het Russische leger een theatergebouw waar honderden mensen schuilden voor de oorlog.

Tientallen Russische gevechtsvoertuigen werden intussen al uitgeschakeld door het Oekraïense leger. Dat blijkt ook uit onderstaande beelden van de strijd in Marioepol. Het is onduidelijk wanneer de beelden van het Azov-bataljon van het Oekraïense leger precies gemaakt werden.

6. Joe Biden noemt Poetin 'een oorlogsmisdadiger'

Amerikaans president Joe Biden heeft tegen journalisten in het Witte Huis gezegd dat hij de Russische president Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger vindt. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse staatshoofd die woorden in de mond neemt wanneer het over Poetin gaat. Volgens de woordvoerster van het Witte Huis, zei Biden dat in eigen naam. ‘Hij liet z’n hart spreken’, aldus de woordvoerster.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig