Amerikaanse rente dit jaar zeven keer omhoog
  Foto:  rtr

De Federal Reserve­ trekt de basisrente met 0,25 procentpunt omhoog. Later­ dit jaar volgen er nog zes renteverhogingen.

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft woensdagavond zoals verwacht aangekondigd dat de basisrente in de Verenigde Staten wordt opgetrokken met 25 basispunten (of 0,25 procentpunt), naar een vork van 0,25 tot 0,50 procent.

Het is de eerste Amerikaanse renteverhoging sinds 2018. Begin 2020, toen de coronapandemie uitbrak, had de Fed de Amerikaanse rente op 0 procent gezet om de economie te stimuleren. Nu is het gedaan met de nulrente.

Kleine stapjes

Met een hogere rente hoopt Powell­ de oplopende inflatie in de VS (meer dan 7 procent in februari) te bestrijden. De Federal Reserve blijft streven naar een inflatiepeil van 2 procent. Hogere rentes kunnen de consumptie wat afremmen en zo de druk op de prijsvorming helpen te verminderen.

Mogelijk weegt die aanpak op de economische groei, maar de conjunctuur in de VS is sterk genoeg om de renteverhoging aan te kunnen, aldus de Fed. Vorig jaar was er een economische groei van 5,7 procent.

Opvallend: deze renteverhoging wordt de eerste van een lange­ reeks. De Fed-bestuurders mikken tegen het einde van dit jaar op een basisrentepeil van 1,9 procent. Als ze dat doel in kleine stapjes – van telkens 0,25 procentpunt – willen bereiken, moeten er in de rest van 2022 nog zes renteverhogingen volgen.

   • De nachtmerrie voor alle beleggers

Mogelijk wordt er tussentijds beslist om over te gaan tot een renteverhoging met 50 basispunten (0,50 procentpunt), als de inflatie hoger blijft dan verwacht. Deze eerste renteverhoging werd goedgekeurd door acht van de negen­ stemgerechtigde Fed-bestuurders. Eén bestuurder wilde de rente nu al met 50 basispunten verhogen. Volgens de prognoses van de Fed zou de Amerikaanse rente tegen eind 2023 op 2,8 procent moeten staan.

Voorlopig blijft de nulrente wel bestaan in Europa. De Europese Centrale Bank (ECB) wil eerst haar programma van obligatie­aankopen stopzetten – allicht in het derde kwartaal van 2022 – om daarna, wellicht in het vierde kwartaal, een eerste keer de Europese rente verhogen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig