Russische militairen hebben een luchtaanval uitgevoerd op een theatergebouw in havenstad Marioepol. Meer dan duizend burgers hadden zich daar verscholen. De schuilkelder zou de aanval hebben doorstaan, zo’n 130 mensen zijn al in veiligheid gebracht

De aanval dateert van woensdag. De dagen ervoor hadden veel mensen uit de stad een toevluchtsoord gezocht in de schuilkelder onder het gebouw.

Het Oekraïense parlementslid Dmitro Goerin bevestigt aan de BBC dat de schuilkelder stand heeft gehouden. Maar hij sluit niet uit dat er toch gewonden of doden zijn gevallen. ‘Het ziet er naar uit dat de meesten het overleefd hebben en ongedeerd zijn’, zegt hij. De ouders van Goerin bevinden zich ook nog in Marioepol.

Een ander parlementslid, Olha Stefanisjyna, meldt op haar Facebook-pagina dat er al zeker 130 mensen gered zijn. De hulpdiensten zijn nog altijd druk bezig met het ruimen van puin om nog meer mensen te redden, zegt ze nog.

Sergej Taroeta, de voormalige gouverneur van Donetsk meldt ook op Facebook dat mensen ‘levend uit het puin komen’. ‘Na een vreselijke nacht vol onzekerheid, krijgen we eindelijk goed nieuws’, klinkt het hoopvol.

Eerder klonk het nog dat de toegang tot de schuilkelder geblokkeerd was, en er dus nog geen zekerheid was of iemand het overleefd had. Over het nabijgelegen zwembad dat ook werd gebombardeerd, is nog geen duidelijkheid.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba veroordeelde de aanval meteen als een ‘gruwelijke oorlogsmisdaad’. Hij zegt ook dat het gebouw volledig verwoest is en postte daar een foto bij op Twitter.

Rusland ontkent dat het een luchtaanval op het theatergebouw heeft uitgevoerd. Zij leggen de schuld bij het Azov-bataljon, een ultranationalistische militie. Dat past dan perfect binnen het Russische plaatje dat de ‘militaire operatie’ nodig is om Oekraïne te ‘denazificeren’.

Signalen genegeerd

‘De Russen zijn opnieuw aan het liegen. Ze zeggen dat het hoofdkwartier van het Azov-bataljon daar is. Terwijl ze wisten dat er enkel burgers waren’, aldus de regiogouverneur op Facebook.

Met de aanval negeerden de Russen ook duidelijk het signaal dat er kinderen in de schuilplaats waren. Op satellietbeelden is te zien hoe het woord ‘kinderen’ op de grond is geschreven naast het theatergebouw met het rode dak. Onderstaand beeld dateert van maandag 14 maart.

Schuilkelder doorstaat bombardement op theater, al 130 overlevenden in veiligheid
Foto:  AFP

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig