Marina Ovsjannikova maakt zich enorme zorgen over de mogelijke gevolgen van haar protest op de Russische staatstelevisie. Dinsdag kreeg ze al een boete voor een filmpje dat ze opnam.

‘Ik ben extreem ongerust over mijn veiligheid, maar sta nog steeds achter mijn actie’, zegt de Russische televisieproducer Marina Ovsjannikova in een interview met persagentschap Reuters. Ze vreest harde gevolgen voor haar en haar familie omdat ze op de zender Pervij ­Kanal achter het nieuwsanker poseerde met een protestbord tegen de oorlog in Oekraïne. ‘Stop de oorlog. Geloof de propaganda niet. Ze liegen tegen u’, stond op het bord geschreven.

Ze zegt dat ze de omvang van haar daden inziet. ‘Maar ik voel me geen held’, voegt Ovsjannikova toe. Ze hoopt dat haar protest loont en mensen hun ogen openen. In het Westen kon haar protest alvast op veel aandacht rekenen.

Dinsdag kreeg ze al een boete van 30.000 roebel (256 euro) omdat ze eerder een filmpje had gemaakt waarin ze de Russische antiprotestwet overtrad. Over haar optreden op Pervij ­Kanal moet nog een straf worden uitgesproken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig