camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Sancties

EU bevriest tegoeden van Abramovitsj in vierde sanctiepakket

De Europese Unie legt Rusland nu ook een export­verbod op van ruwe en ­afgewerkte diamanten.

dinsdag 15 maart 2022 om 3.25 uur

De 27 lidstaten van de Euro­pese Unie zijn het gisteravond eens ­geworden over een vierde pakket van sancties tegen Rusland wegens de oorlog in ­Oekraïne. Zoals Commissievoor­zitter Ursula von der Leyen ­vrijdag aankondigde, wordt de export van luxegoederen ­geviseerd. Dat gaat van hand­tassen tot luxewagens.

Vallen ook onder de sancties: diamanten, zowel ruwe als afgewerkte, behalve voor ­industrieel gebruik. De import vanuit Rusland naar de EU mag wel nog plaatsvinden. Toch betekent dit een klap voor de Antwerpse ­diamantsector, zeker als Rusland zou beslissen om tegen­maatregelen te nemen en geen ­ruwe diamanten meer zou ­verhandelen in Antwerpen.

Er wordt ook een vijftiental nieuwe namen toegevoegd aan de lijst met rijke Russen van wie de tegoeden worden bevroren. Zij mogen ook niet langer naar de Europese Unie reizen. De opvallendste naam daarbij is volgens het pers­bureau Reuters die van Roman Abramovitsj, de eigenaar van de Britse voetbalclub Chelsea die enkele dagen geleden door het Verenigd Koninkrijk op de sanctielijst werd gezet wegens zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin. Daarop besloot de Premier League ­vorig weekend Abramovitsj te ­diskwalificeren als directeur van de club.

Miljardenverlies

De Russische eigenaar van Premier League-club Chelsea mag ook niet langer naar de EU reizen

De sancties omvatten ook een ­verbod op de import van staal- en ijzer­producten uit Rusland. Von der Leyen zei vrijdag dat dit Rusland ‘miljarden aan ­inkomsten zal kosten’. Er komt ook een verbod op nieuwe investeringen in de Russische energiesector.

De nieuwe maatregelen worden van kracht na publicatie in het publicatieblad van de Euro­pese Unie.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen