Oud-leerling gearresteerd voor moord op juf Mieke
Mieke Verlinden werd in haar woning om het leven gebracht.  Foto: rr

De politie heeft meer dan een jaar na de moord op Mieke Verlinden uit Noorderwijk (Herentals) een verdachte opgepakt. Een 37-jarige man uit Berchem werd zondagnamiddag gearresteerd en heeft ’s avonds een gedetailleerde verklaring afgelegd.

De ­59-jarige schooljuf Mieke Verlinden werd op 10 november 2020 door haar man dood aangetroffen in hun woning. Ze werd om het leven gebracht met 101 messteken. ‘De dader had niets gestolen. Een portefeuille met geld lag onaangeroerd op de eetkamertafel’, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

De speurders stonden lang voor een raadsel. Er werd wel rekening gehouden met het feit dat de vrouw haar moordenaar moet gekend hebben.

‘Op vraag van de onderzoeksrechter werd een uitvoerig DNA-onderzoek opgestart door het forensisch DNA-labo van het UZA en het NICC’, zegt Aerts. ‘In dat kader heeft de 37-jarige verdachte uit Berchem onlangs een uitnodiging van de speurders gekregen voor een verhoor en de afname van een DNA-staal. De man is een oud-leerling van juf Mieke.’

‘Geruststelling’

Nog voor het DNA-staal werd afgenomen, heeft de man echter een uitvoerige verklaring afgelegd over zijn betrokkenheid bij de feiten. De dertiger was niet gekend bij politie en gerecht.

De verdachte is al jarenlang actief bij een daklozenvereniging in Antwerpen. Het is ook daar dat hij de feiten afgelopen weekend aan een tussenpersoon zou hebben opgebiecht, waardoor de informatie tot bij de politie raakte. Het gerecht trad onmiddellijk in actie en pakte de man op. Hij woonde in Berchem, maar is afkomstig uit Olen. Volgens kennissen van de man gaat het om een heel teruggetrokken persoon. ‘Hij is heel schuchter, heel zwijgzaam. Hij is een beetje een zonderling. Je kon er geen hoogte van krijgen. Het was moeilijk om in zijn ziel te kijken. Natuurlijk zijn we erg verrast, maar het is duidelijk iemand die veel opkropte. Blijkbaar sleepte hij een groot geheim met zich mee.’

Maandag volgt onder meer een DNA-analyse, dinsdag wordt de verdachte bij de onderzoeksrechter voorgeleid. Het parket laat nog weten dat de opheldering ‘een enorme geruststelling’ betekent voor de nabestaanden van Mieke Verlinden, die vragen om de gebeurtenissen nu in alle rust te mogen verwerken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig