De oorlog in beeld: journalist geeft verslag vanuit totaal verwoeste stad
  Foto:  rr

De oorlog in Oekraïne duurt intussen al negentien dagen. Elke dag bereiken talloze video’s van de Russische invasie onze redactie. In dit artikel zetten we enkele opvallende beelden, geverifieerd door de redactie, op een rij.  

1. Anti-oorlogsdemonstrant verstoort Russische nieuwsuitzending

Een vrouw verscheen plots op Channel One achter het Russische nieuwsanker dat het avondjournaal presenteerde maandagavond. Ze had een groot bord bij en zong: ‘Stop de oorlog, nee tegen de oorlog’.

De activiste zou Marina Ovsyannikova zijn, een redacteur van Channel One. Er circuleert een video van haar die ze opnam voor ze de activistische daad ondernam. Daarin legt ze uit spijt te hebben van te werken voor Channel One: ‘Ik heb Kremlinpropaganda gemaakt en schaam me daarvoor’. Wat er met Ovsyannikova gebeurde na het incident, is nog niet bekend.

2. Journalist geeft verslag vanuit totaal verwoeste stad Volnovakha

Er woonden ooit 22.000 inwoners in Volnovakha, maar nu bestaat de stad enkel nog uit uitgebrande gebouwen na dagen vol zware bombardementen. Aljoša Milenković is Oost-Europa correspondent voor CNTG, een kanaal van de Chinese publieke omroep. Hij is een van de weinige journalisten nog aanwezig in de regio en bracht zondag verslag uit over de toestand daar.

3. Oekraïense leger deelt beelden van soldaten die Kiev verdedigen

Het Oekraïense leger stuurde zondag een video de wereld in waarin Oekraïense soldaten aan het werk zijn aan het front. Het leger beweert dat de beelden opgenomen werden in Mosjtsjoen, een voorstad van Kiev.

4. Drone filmt buitenwijk Marioepol

De strijd om de belangrijke havenstad Marioepol woedt hevig. Lijken liggen op straat, voedsel raakt op en elektriciteit is er niet meer. Alleen al zondag zijn er in 24 uur tijd 22 bommen gevallen. Bovenstaande dronebeelden tonen hoe zaterdag meerdere appartementsgebouwen in brand stonden na enkele Russische raketaanvallen.

5. Oekraïners schakelen Russische voertuigen uit

Het Oekraïense leger blijft zich met hand en tand verdedigen. Afgelopen weekend konden ze opnieuw enkele Russische voertuigen uitschakelen nabij Marioepol, terwijl de Russen luchtaanvallen blijven uitvoeren op woonwijken.

6. Tsjetsjeense leider: 'Geef jullie over of we maken jullie af'

De leider van de Russische regio Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, is intussen naar Oekraïne getrokken met enkele Russische troepen. Dat moet blijken uit beelden die gedeeld werden door Tsjetsjeense televisiezenders en gepost werden op Kadyrov’s Telegram-account.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in