Zwangere vrouw gebombardeerde materniteit overleden
  Foto: ap

Volgens persagentschap Associated Press is de zwangere vrouw die gefotografeerd werd vlak nadat haar materniteit gebombardeerd werd, overleden. Ook haar baby overleefde de aanslag niet.

De luchtaanval op havenstad Marioepol vorige week die ook een kraamkliniek en een kinderafdeling trof, heeft minstens twee nieuwe slachtoffers geëist. De vrouw die werd gefotografeerd terwijl ze op een brancard naar veiligere oorden gebracht werd, is overleden. Ook haar baby is gestorven. Dat meldt Associated Press(AP).

Na het bombardement kon de vrouw ternauwernood naar een ander ziekenhuis, dat zelfs nog dichter bij de frontlinie ligt, worden gebracht. Daar probeerden dokters haar in leven te houden. Toen ze zich realiseerde dat ze haar baby aan het verliezen was, zou ze de dokters gevraagd hebben haar te laten sterven. Een van haar dokters zei aan AP dat de baby ter wereld werd gebracht via een keizersnede, maar dat hij nooit een teken van leven heeft gegeven.

Daarna probeerden de dokters de moeder te redden. ‘De moeder meer dan 30 minuten reanimeren had geen resultaat’, vertelde dokter Timur Marin afgelopen weekend aan een journalist van AP.

Geen naam

In de chaos na de luchtaanval van woensdag hadden hulpverleners geen tijd om de naam van de vrouw te krijgen voordat haar echtgenoot haar lichaam kwam ophalen.

Maar er is tenminste iemand gekomen om haar op te halen, zeiden dokters aan AP. Op die manier kwam ze niet terecht in een van de massagraven in Marioepol die uit noodzaak gegraven werden door het groeiende aantal doden in de havenstad.

Informatieoorlog

De aanval op de kraamkliniek en de foto’s die fotografe Evgeniy Maloletka van twee getroffen zwangere vrouwen nam, waren het middelpunt van een informatieoorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Rusland beweerde dat het het gebouw viseerde omdat ‘het was ingenomen door het Azov-bataljon’, een extreem­rechtse fractie binnen de Oekraïense Natio­nale Garde. Dat zei de Russische Buitenlandminister Sergej Lavrov. Volgens hem ‘waren alle zwangere vrouwen buitengegooid’. De Russische ambassade in Londen insinueerde verder dat een van de vrouwen op de foto’s een actrice is die een slachtoffer speelde, en ‘zeer realistische make-up draagt’.

De vrouw in kwestie was een influencer, maar de claims van de Russische ambassade werden door meerdere factcheckers ontkend. Bovendien was het ziekenhuis nog ­actief – niet lang voor de aanval smeekte het via zijn Facebook-pagina nog om brandstof.

De influencer heeft de aanval wel overleefd en is intussen bevallen van een dochtertje. Media berichten dat de kersverse ouders het meisje Veronika hebben genoemd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig