In de nacht van zondag op maandag kwam het bericht binnen dat de Krim en de regio Donbas nu door een landcorridor verbonden zijn met elkaar. Verder is de Tsjetsjeense leider in Oekraïne.

  • Volgens het Oekraïense leger bereiden Russische troepen in het land verschillende offensieven voor. De eenheden zouden onder meer voorraden veiligstellen en zich hergroeperen. Zodra dat is gebeurd, worden nieuwe aanvallen verwacht, onder meer op de steden Charkov (oosten), Soemi (noordoosten) en Brovari, een voorstad van Kiev.
  • De leider van de Russische regio Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, is naar verluidt in Oekraïne samen met Russische troepen. Dat kan opgemaakt worden uit beelden die gedeeld werden door Tsjetsjeense televisiezenders en gepost werden op Kadyrov’s Telegram-account (zie video bovenaan).
  • Er vinden vandaag via videoverbinding opnieuw vredesgesprekken plaats tussen Rusland en Oekraïne.
  • Het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de regio Donbas in het oosten van Oekraïne worden nu door een landcorridor verbonden. Dat heeft de vicepremier van de Krimregering, Georgi Moeradov, maandag gezegd aan het Russische staatsagentschap Ria Novosti. Vanuit Oekraïne kwam er nog geen bevestiging van het nieuws.
  • In zijn dagelijks operationeel rapport bericht het Oekraïense leger over verschillende gevallen waarbij Russische militairen geweigerd zouden hebben deel te nemen aan de oorlog. Nog volgens het rapport blijven Russische troepen onder meer civiele gebouwen bombarderen, in strijd met het internationaal humanitair recht. Ook blijft Rusland ballistische ‘Iskander’-raketten vanuit Wit-Rusland afvuren, aldus het rapport. Pogingen van Rusland om Marioepol in te nemen blijven evenwel onsuccesvol.
  • Oekraïens president Volodimir Zelenski heeft er opnieuw bij de Navo op aangedrongen een no-flyzone in te stellen boven zijn land. Anders zullen er in de nabije toekomst ook raketten terechtkomen op het grondgebied van Navo-lidstaten, waarschuwde hij.
  • Blijf op de hoogte van de situatie in Oekraïne via onze liveblog.
  • Verschillende Amerikaanse media berichten op basis van Amerikaanse regeringsbronnen dat Rusland China om militaire hulp zou gevraagd hebben. De Chinese ambassade in de VS zegt nooit te hebben gehoord dat een dergelijk verzoek plaatsvond.
  • Vrachtwagens die Polen trachtten te verlaten, zijn zondag tegengehouden aan de grens met Wit-Rusland tijdens een spontane actie van burgers. Ze riepen de vrachtwagenchauffeurs op om de sancties, die opgelegd zijn sinds de Russische inval in Oekraïne, te respecteren.
  • In het zuiden van Oekraïne is afgelopen weekend een nieuwe poging om mensen te evacuerenuit de door Rusland belegerde havenstad Marioepol mislukt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig