Rusland bevestigt aanval op ‘buitenlandse huurlingen’ nabij Poolse grens
Ravage in Lviv, nabij Polen. Tot nu werd de stad het veiligst geacht.  Foto:  @BackAndAlive via REUTERS

Rusland heeft naar eigen zeggen het Yavoriv-trainingscentrum aangevallen. Dat centrum ligt vlak bij de Poolse grens. Het Pentagon zegt Navo-grondgebied te zullen verdedigen als dat nodig is.

Rusland bevestigde de aanval op het Yavoriv-trainingscentrum door te melden dat het ‘180 buitenlandse huurlingen’ gedood had bij een aanval op het centrum in de buurt van de westelijke gelegen stad Lviv. Bij die raketaanval zouden de Russen ook een grote hoeveelheid wapens, aangeleverd door andere landen, onklaar gemaakt hebben. Een woordvoerder van het Russische leger liet in een briefing nog weten dat Rusland zijn aanvallen tegen zogenaamde buitenlandse huurlingen zou verder zetten. Volgens Oekraïne zouden 35 mensen gedood zijn bij de raketaanval en zouden er nog eens 134 gewonden gevallen zijn.

Als antwoord op het Russische raketvuur nabij de Poolse grens, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie herhaald dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten het grondgebied van de Navo zullen verdedigen in het geval van een aanval. ‘Een gewapende aanval tegen één wordt beschouwd als een gewapende aanval tegen allen’, zei John Kirby, woordvoerder van het Pentagon, zondag tegen de Amerikaanse omroep ABC.

Om dezelfde reden zouden de Verenigde Staten en de Navo hun aanwezigheid aan de oostelijke grens van het NAVO-grondgebied versterken, aldus Kirby. Ook Jake Sullivan, adviseur van de Amerikaanse president Joe Biden op het vlak van nationale veiligheid, vertelde zondag aan de omroep NBC dat de Verenigde Staten elk stukje Navo-grondgebied zullen verdedigen. Het Amerikaanse leger zal op het Oekraïense grondgebied echter niet rechtstreeks tussenkomen, om een confrontatie met Rusland te vermijden, aldus Sullivan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig