Oud-soldaat die Che Guevara doodschoot overleden
De marxistische revolutionair Che Guevara is een icoon.  Foto:  REUTERS

De Boliviaan die de Argentijnse guerrillaleider Ernesto ‘Che’ Guevara doodschoot is op 80-jarige leeftijd overleden in een militair ziekenhuis in Santa Cruz de la Sierra. De krant El Deber meldde de dood van oud-soldaat Mario Terán donderdag.

De Boliviaanse krant El Deber vernam het nieuws van een pastoor die de familie van Mario Terán bijstond. De oud-soldaat is op 80-jarige leeftijd overleden aan een slepende ziekte en laat een vrouw en twee kinderen na.

Terán executeerde Guevara op 9 oktober 1967 in een school in het Boliviaanse oord La Higuera. De marxistische revolutionair en Cubaanse guerrillaleider was een dag eerder gevangengenomen na een gevecht met een Boliviaanse legereenheid. Guevara raakte daardoor gewond.

Voormalig generaal Gary Prado Salmón, die de operatie tegen de rebellengroep van Guevara destijds leidde, noemde Terán een moedig man. ‘Hij heeft vrijwillig een opdracht uitgevoerd die van de president kwam’.

Daar dacht de soldaat zelf anders over. Naderhand omschreef hij de moord op Guevara als ‘het verschrikkelijkste moment’ van zijn leven. ‘Op dat moment zag ik Che groot, heel groot, reusachtig. Zijn ogen lichtten fel op. “Blijf rustig”, zei ik tegen mezelf, “en richt goed. Je gaat iemand doden.” Ik ging dus een stap achteruit, sloot de ogen en schoot’, zei hij over het moment waarop hij de trekker overhaalde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in