De oorlog in Oekraïne is intussen twee weken aan de gang. Nog altijd duiken er talloze beelden op sociale media op van het militair conflict. In dit artikel zetten we enkele opvallende beelden op een rij. 

1. Russische soldaten bellen naar huis

Het officiële Twitteraccount van Oekraïne heeft een video gedeeld met daarin audio van Russische soldaten die vanuit Oekraïne hun familie opbellen en opscheppen over plunderingen en executies. Naast de telefoongesprekken bevat de video ook beelden van zulke plunderingen. Het is nog onduidelijk wanneer en waar de acties plaatsvonden. Luister in de video hierboven mee.

2. Drone filmt confrontatie tussen Oekraïense artillerie en Russische tanks

Niet ver van Kiev, in Bravory, zijn enkele Russische voertuigen uitgeschakeld door het Oekraïense leger. Dat blijkt uit bovenstaande dronebeelden. Het is niet duidelijk wanneer de beelden precies gemaakt werden.

Volgens militair expert Rob Lee getuigen de beelden van ‘zeer matige strategieën’ bij de Russen.

3. Opvallende beelden van ontmijners al miljoenen keer bekeken

Deze beelden zouden gemaakt zijn in Charkov, waar het Russische leger FAB-500-luchtbommen op de stad liet vallen. Twee militairen van de Oekraïense ontmijningsdienst proberen er geduldig de ontstekingsbuis van de bom te verwijderen.

Met een flesje water proberen de twee de operatie veilig te volbrengen. Het water heeft drie functies: ten eerste vermijden de militairen dat er statische elektriciteit op de ontstekingsbuis zou overspringen. Het water spoelt bovendien de zandkorrels weg op de schroefdraad van de ontsteker. Ten derde dient het water om te verhinderen dat de militairen toxische gassen inademen die vanuit de bom vrijkomen bij het losschroeven van de ontstekingsbuis.

Ook zijn de handschoenen antistatisch, om te vermijden dat de ontsteking in werking zou treden. De beelden van de twee ontmijners zijn al ruim twee miljoen keer bekeken op Twitter.

4. Voor en na-beelden van Marioepol

In de belangrijke zuidelijke havenstad Marioepol wordt hevig gevochten. De stad is grotendeels afgesloten van de wereld en daardoor kwamen lange tijd maar weinig beelden naar buiten. Op voor- en nabeelden van satellieten wordt de impact van het Russische geweld pijnlijk duidelijk: hele woonwijken, straten en grootwarenhuizen liggen in puin.

5. Ongewapend koppel Oekraïners verjaagt Russische soldaten van hun erf

Op sociale media krijgt een koppel Oekraïners duizenden lovende commentaren. Toen Russische soldaten vorige week met wapens hun eigendom binnenvielen, gingen de twee de confrontatie aan. Het voorval werd door bewakingscamera’s vastgelegd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig